Menu

.      

Obama: Eesti ei jää kunagi üksi

FOTO: Jarek JõeperaNATO artikkel 5 kaitsekohustus on vankumatu ning Eesti ei jää kunagi üksi, ütles USA president Barack Obama kolmapäeval ühisel pressikonverentsil Eesti riigipea Toomas Hendrik Ilvesega.

Obama tänas Eestit Ühendriikidele eeskujulikuks liitlaseks olemise eest. "Eelkõige olen siin, et tunnustada Eestit kui liitlast," sõnas ta. Eesti on eeskujuks teistele liitlastele õiglase panuse andmisel, lisas ta.

"NATO artikkel 5 kaitsekohustus on vankumatu ja Eesti ei jää kunagi üksi," lausus Obama.

Ta ütles vastuseks Eesti ajakirjaniku küsimusele Vene-NATO alusleppest loobumise kohta, et julgeolekuolukord on 1997. aastaga võrreldes tõepoolest muutunud ning NATO ülesanne on tagada, et artikkel 5 kehtivuse osas ei oleks kahemõttelisust.

Ta lisas, et USA on suurendanud vastuseks Ukraina kriisile kohalolekut Ida-Euroopas. Obama teatas, et juunis välja kuulutatud miljardi dollari suuruse algatus Euroopa julgeoleku tugevdamiseks hõlmab täiendavate lennuväeüksuste saatmist õppustele Põhjala-Balti regiooni. Ta lisas, et nende võõrustamisel on roll ka Ämari lennuväljal Eestis.

Obama sõnul uuendavad liitlased NATO võimekusi. Oluline on, et iga liitlane annaks oma õiglase panuse.

USA riigipea sõnul on Ukraina konflikt traagiline, ent annab võimaluse vaadata NATO võimekustele uue pilguga.

Ühendriikide president tänas Eestit panuse eest Afganistanis ja Iraagis.

USA presidendi sõnul on Eesti suurim edulugu nende riikide seas, kes vabanesid külma sõja lõppedes kommunismist.

Ühtlasi tunnustas Obama Eestit aktiivse tegutsemise eest väljaspool NATO-t, mainides osalemist Euroopa Liidu missioonil Kesk-Aafrika Vabariigis (EUFOR RCA).

Ühendriikide riigipea sõnul on Eesti teistele eeskuju ka valitsuse ja kodanike vahelise suhtluse osas.

Obama nimetas Ilvest Eesti ja USA tihedate sidemete kehastuseks.

20 PÄEVA ENIMLOETUD