Menu

.      

Lavrov ja Paet allkirjastasid Eesti-Vene piirileppe

Pilt on illustratiivne  FOTO: Võrumaa TeatajaEesti välisminister Urmas Paet ja Vene välisminister Sergei Lavrov allkirjastasid teisipäeva hommikul Moskvas Eesti-Vene piirileppe, teatas Interfax.

Ministrid allkirjastasid piirilepingu ning Narva ja Soome lahel merealade jagamise lepingu, samuti diplomaatilise kinnisvara leppe, mille järgi antakse Eestile üle Moskvas asuv diplomaatilise esinduse hoone ning Venemaale diplomaatilise esinduse hoone Tallinnas.

Piirilepingud jõustuvad 30 päeva möödumisel ratifitseerimiskirjade vahetamise päevast.  

Venemaa valitsus kiitis Eestiga kavandatava piirileppe lepingute eelnõu heaks möödunud aasta septembri keskel ning Eesti valitsus mais.  

Eesti ja Venemaa vahetavad piirileppe jõustumisel piirijoone korrigeerimisel 128,6 hektarit maad, mõlemad pooled vahetavad piiriäärseid maatükke võrdses ulatuses.  

Piirijoone kulgemises leppisid Eesti ja Venemaa kokku juba 2005. aastal allkirjastatud piirilepetes. Kõik kokkulepped, mis tehti seoses piirijoonega kulgemisega 2005. aastaks, jäävad ka uute lepingute allakirjutamisel piiri kulgemise aluseks. 

Eesti välisminister Urmas Paet ja tema Venemaa kolleeg Sergei Lavrov allkirjastasid esmakordselt Eesti ja Venemaa piirilepped 18. mail 2005 Moskvas. Üks lepe sätestas Eesti ja Venemaa vahelise mere- ja teine maismaapiiri.

Riigikogu ratifitseeris Eesti ja Venemaa piirilepped 2005. aasta 20. juunil 78 poolt- ja nelja vastuhäälega. Viie fraktsiooni ettepanekul lisas riigikogu seadusele preambuli, mille kohaselt pidas Eesti parlament lepet ratifitseerides silmas, et piirileping muudab kooskõlas põhiseaduse 122. artikliga osaliselt 1920. aasta 2. veebruari Tartu rahulepinguga sätestatud riigipiiri joont, kuid ei mõjuta ülejäänud Tartu rahulepingut ega määra piirilepinguga mitteseotud kahepoolsete küsimuste käsitlemist.  

2005. aasta juuni lõpus teatas Venemaa, et võtab oma allkirja Eestiga sõlmitud piirilepetelt tagasi. Vene ametiisikute sõnul võimaldab riigikogus piirilepetele lisatud preambul esitada Venemaale tulevikus territoriaalseid nõudmisi. Eesti on seda väidet korduvalt tõrjunud. 

20 PÄEVA ENIMLOETUD