Menu

.      

Ebaseaduslik piiriületaja külmus surnuks – sellist asja ei mäletata

Piiriületuse koht jões.   Foto: Lõuna prefektuurJUHTUM PIIRIL • Meremäe vallas Võmmorskis asuva Piusa piirivalvekordoni juht Valmar Hinno ei mäleta oma 21aastase piirivalves töötatud aja jooksul nii traagilist juhtumit, kus ebaseaduslik piiriületaja oleks surnuks külmunud. Ometi juhtus selline asi möödunud kolmapäeva hommikul, kui kolmest ebaseaduslikult piiri ületanud ja arvatavalt Sudaanist pärit mehest üks surnuks külmus. Kuidas midagi niisugust sai otse Petseri linna külje all, Koidula raudteepiiripunkti vahetus läheduses juhtuda? Selgitusi annab sündmuste keskel viibinud Piusa kordoni juht Valmar Hinno.

Sündmused arenesid Võmmorskist linnulennult paari kilomeetri kaugusel Piusa jõel. Selles kohas tähistab jõgi Eesti–Vene piiri. Külma oli ilmajaama andmetel läinud kolmapäeva, 15. jaanuari hommikul kaheksa kraadi ringis. Väljas oli veel kottpime. Kõigepealt saabus piirivalvuritele kella 6.30 ajal Vene poolelt signaal võimaliku ebaseadusliku piiriületuse kohta. Teada oli piiriületajate oletatav suund ja võimalus, et isikud on piiri ületamas. Vene poolel avastasid võimaliku piiriületuse valveseadmed.

Võmmorskist suunati kella 6.30 ajal piirile autopatrull, et maa-ala sulgeda. Võimalik piiriületuse koht oli kolmest küljest piiratud: maantee, raudtee ja jõgi, mistõttu võimalik inimeste liikumise suund oli Võmmorski küla suunas.

Seejärel saabus Vene poolelt info, et kolm isikut on piiri ületanud, ühe isiku said Vene piirivalvurid kätte. Oli selge, et tegemist on ebaseadusliku piiriületusega ja kordonist saadeti välja häiregrupp nii maa-ala sulgemiseks kui ka piiriületuskoha otsinguks. Täpset piiriületuse kohta veel öelda ei osatud. Kella 7 ajal informeeriti alanud otsingutest naaberallüksusi, näiteks Koidula raudteepiiripunkti, kus on hea kaamerasüsteem. Polnud välistatud, et piiriületajad liiguvad raudtee suunas.

20 PÄEVA ENIMLOETUD