Menu

.      

Ansipi sõnul suurendavad Eesti-Vene piirilepped piirkonna stabiilsust

Andrus Ansip Foto: Võrumaa TeatajaEesti ja Venemaa vahel teisipäeval sõlmitud piirilepingud suurendavad stabiilsust kogu piirkonnas, ütles peaminister Andrus Ansip, tänades ühtlasi kõiki "selle pika protsessiga seotud olnud inimesi".

"Kahtlemata on reguleeritud piirisuhted naabritega, sealhulgas Venemaaga paremad kui reguleerimata suhted - seda nii Eestile kui tervele Euroopa Liidule," ütles Ansip pressiesindaja vahendusel. "See on strateegiline ja kaugeleulatuv otsus, mis lisab stabiilsust ja tõstab mitte ainult Eesti, vaid kogu regiooni julgeolekut," lisas ta.

Peaminister tunnustas piirilepingu nimel tehtud pikaajalist tööd, tema sõnul on piirilepingu allkirjastamine olnud kõikide Eesti valitsuste eesmärk alates Andres Tarandi juhitud valitsusest kakskümmend aastat tagasi.

"Eesti välisministri allkiri piirilepingul toob lähemale ühe pika, aga olulise protsessi lõpu," sõnas Ansip.

Eesti välisminister Urmas Paet ja tema Venemaa kolleeg Sergei Lavrov allkirjastasid teisipäeva hommikul Moskvas Eesti-Vene piirileppe. Nüüd peavad lepped heaks kiitma mõlema riigi parlamendid, piirilepingud jõustuvad 30 päeva möödumisel ratifitseerimiskirjade vahetamise päevast.  

Venemaa valitsus kiitis Eestiga kavandatava piirileppe lepingute eelnõu heaks möödunud aasta septembri keskel ning Eesti valitsus mais.  

Eesti ja Venemaa vahetavad piirileppe jõustumisel piirijoone korrigeerimisel 128,6 hektarit maad, mõlemad pooled vahetavad piiriäärseid maatükke võrdses ulatuses.  

Piirijoone kulgemises leppisid Eesti ja Venemaa kokku juba 2005. aastal allkirjastatud piirilepetes. Kõik kokkulepped, mis tehti seoses piirijoonega kulgemisega 2005. aastaks, jäävad ka uute lepingute allakirjutamisel piiri kulgemise aluseks.

20 PÄEVA ENIMLOETUD