Menu

.      

Vaatetornideta Võrumaa

Võrumaa üheks tunnuseks on olnud vaatetornid, lisaks Haanjale veel Meremäel ja Rõuges, ent kiire mädanemise tõttu on tornid praegu külalistele suletud.

Alles see oli, kui Meremäe mäel avati uhke vaatetorn, kust pidid kätte paistma isegi Pihkva kellad. Nüüd on see miljonivaatega turismimagnet aga külastajatele suletud. Üks torni külg on sisse varisenud ja on näha, et paarikümnesentimeetrise jämedusega palgid on läbi mädanenud.

Tornide mädanemine on pehmelt öeldes kummaline, sest sellised tornid peaks vastu pidama vähemalt 15 aastat või isegi kauem. Näiteks Krabi torn, mille rajamisel kasutati vana tehnoloogiat, pidas vastu 15 aastat. Märksa uuemad Rõuge ja Meremäe tornid on olnud püsti vastavalt kaheksa ja kuus aastat, mistõttu peaks need tornid olema väga heas korras.

Üllatuslikult on tornidele saanud saatuslikuks just uuem tehnoloogia – linaõli ja tõrva ülikalli seguga töötlemine, mis on muutnud küll puidu pinna tugevaks, aga põhjustanud puidu mädanemise seestpoolt. Selgub, et Eesti muutlikele ilmaoludele peab kõige kauem vastu töötlemata puit – näiteks ehitusinsener Tõnu Jõgi kodus asuv töötlemata puidust kiik on 12 aastat vastu pidanud, puit muutunud kõvaks nagu kivi ja ilmaoludele väga vastupidavaks. Meremäel ja Rõuges on aga jämedad töödeldud palgid poole lühema ajaga läbi mädanenud.

Loodetavasti ei pea Rõuge ja Meremäe vallavalitsused hakkama torne maha võtma ning uusi ehitama – tornide ehitusega tegeleva ehitusfirma, ASi Kurmik juht Andri Needo on välja uurinud tehnoloogia, mis võimaldab puitu töödelda ilma torne maha lõhkumata. Ehitusinsener Tõnu Jõgi väitel on läbi mädanenud vaid tornide alumiste korruste rõhtpalgid. Ülemiste korruste palgid ja torni püsti hoidvad neli jämedat püstpalki on veel heas seisukorras. Küll soovitas Jõgi hästi säilinud palke võimalikult kiiresti veel sel suvel töödelda, et kaitsta palke võimaliku mädanemise eest. Seni on mädanemine toimunud väga kiiresti, sest Jõgi tegi Meremäe tornile ekspertiisi möödunud aastal ja siis oli kõik korras.

LOE VEEL

LOE VEEL

20 PÄEVA ENIMLOETUD