Menu

.      

Loodussõbralik autopesu Kagu-Sellis

Mart Kuus (pildil paremal) seletab nanohoolduse käigus, et on 21. sajand ja mööda peaks saama aeg, kus porine autokere leotatakse märjaks ja siis asutakse pori käsnaga mööda autokeret ringikujuliselt laiali ajama. Auto on siiski sedavõrd oluline investeering, et vajab nii seest kui väljast eriti meie ilmastikus (vihm-pori-rahe-happed-jää) ajaga kaasas käivat hooldamist. Foto: VÕRUMAA  TEATAJA21. SAJANDI PESU • Kagu-Sell alustas Eestis esimesena rohelise autopesuteenuse pakkumist. Kagu-Sell töökoja juhataja Imre Mokrik ütles eile, et esimesed paarkümmend autot on läbinud rohelise pesu ehk loodussõbraliku pesu, mida nimetatakse ka veeta pesuks, mille käigus kasutatakse nano-kaitseaineid. Juhtumisi avati samal ajal Tartus uhke füüsikahoone (Physicum), kus on tipptasemel võimalused nanotehnoloogia uuringuteks ning eeldused valmistada uudseid nanostruktuure.

Rohelise pesu teenust pakub Mart Kuusi firma OÜ Nano24, mis tegutseb juba kaks aastat ja mis tutvustas uudset niinimetatud veeta pesu võimalust esimest korda tänavu 16. juunil Rocca al Mare kaubanduskeskuse parklas. Võrus astus firma esimese sammu ja on valmis nano-pesu pakkuma ka traktoritele, rekkadele, ATVdele, muruniidukitele, ratastele, rehvidele, esiklaasidele ja vajadusel hooldama kliendi nahkjalatseid.

Mart Kuus: „Olen võrulane ja Võru patrioot, sellepärast on ka Võru esimene koht, kus tegevust alustan, kuid samas on Võru koht, kust mugav liikuda nii Riia, Pihkva kuid ka kasvõi Moskva ja Miami suunas. Kuna tegu on loodussõbraliku pesuga, siis võime tulla teie poole koju ja auto-traktori-muruniiduki-nahkdiivani puhtaks teha ja hooldada.”

Imre Mokriku sõnul on tagasiside olnud üllatavalt kiire ja positiivne ning niiöelda kohest efekti on oma silmaga näinud need, kes lasksid nanokaitseainetega töödelda oma auto esiklaasi.

„Nano klaasivaha tõrjub vihmase ilmaga sõites tuuleklaasilt veepiisad alates kiirusest 60 kilomeetrit tunnis ja kojamehed saavad puhata,” rääkis esimestest kogemustest Imre Mokrik. „Nano-kaitseainetega töödeldud-hooldatud autokere hülgab samamoodi asfaldipigi, mustust, pori ja isegi happeid, jääd ning uksetihendid ei vaja eraldi silikooniga töötlemist. Nanohoolduse läbinud autole piisab hiljem ainult puhta veega pesemisest.”

Tuuleklaasil peaks nanokaitse toimima kuni 30 000 km ja kerel üks aasta ning taksojuhtide hinnangul tasub nanohooldusele tehtud kulutus end ära juba ühe kuu jooksul.

Mart Kuus: „Rohelise pesu kasuks otsustamine oli minu jaoks asjade loogiline käik, sest tegu on keemia-
vaba ja keskkonnasäästliku ettevõtmisega, sest omaaegse ja praegugi töötava ettevõtmise „Teeme ära!” initsiaatorina tundub see ainuvõimalik. Tänavu on kavas avada esindused kõigis Eesti maakonnakeskustes ja liikuda edasi. Kui nanoained sobisid kasutada sõjatööstuses, näiteks lennukikerede-akende-veermiku hooldusel ja jäätumise eest kaitsel, siis miks ei peaks sellel olema edu auto või kombaini hooldusel?”

Kümmekond aastat tagasi oli Kagu-Sell see koht Võrus Lille tänaval, kus avati Eestis esimene Bosch Car Service, nüüd esimene Green Car Wash. Rohkem infot: See e-posti aadress on spämmirobotite eest kaitstud. Selle nägemiseks peab su veebilehitsejas olema JavaSkript sisse lülitatud..

Kagu-Sell alustas tegevust veebruaris 1992. (Vaata rohkem fotosid www.pildigalerii.vorumaateataja.ee!)

20 PÄEVA ENIMLOETUD