Menu

.      

Kallas Ligi asemele

Rahandusminister Jürgen Ligist on selgelt saanud nii praeguse valitsuse kui ka Reformierakonna nõrgim lüli, mistõttu peaks ta tegema teed Siim Kallasele.

Ligi esindab praeguses valitsuses veel ainsana seda vahepeal võimule tõusnud poliitikute põlvkonda, kes arvasid, et nad on ametis asendamatud. Lisaks Ligile kuulusid sellesse seltskonda peaminister Andrus Ansip ja justiits-kultuuriminister Rein Lang. Nüüd on Ansip ja Lang suurelt areenilt lahkunud – Ansip Brüsselisse Kallase asemele ning Lang vaikselt riigikokku. Ainult Ligi on jäänud veel üksiku rüütlina lahinguväljale esindama poliitilist kultuuri, mida korralikud inimesed isegi ei julge kirjeldada.

Ühelt poolt võib öelda, et Lang on Jüri Mõisa stiilis lapsesuu – ütleb välja kõik, mis sülg suhu toob, ja et see ongi hea, sest aitab mädapaiseid välja tuua, asju otse öelda. Sarnaselt on Ligi varem soovitanud ajakirjanikul end põlema panna ja soovitanud naisterahvastel vait olla.

Teisalt on õigus president Toomas Hendrik Ilvesel, kes ütles, et valitsuse liige ei saa solvata – ka mitte kogemata – oma kaasmaalasi nende soo, rahvuse ja päritolu tõttu. See tähendab, et isegi kui Ligi mõtles oma kolleegist Jevgeni Ossinovskist halvasti ja tahtis viimast hingepõhjani solvata, ei ole temal kui valitsuse liikmel kohane seda avalikult välja öelda. Eriti praeguses olukorras, mil on taastunud vastuseis ida ja lääne vahel ning ida propagandamasin kasutab iga võimalust Eesti usaldusväärsuse nõrgestamiseks. Ligi väljaütlemine oli provokatsioon, aga provotseerimiseks on praegu äärmiselt ebasobiv aeg.

Ligi asja lahendamiseks on hea lahenduse välja pakkunud Postimehe peatoimetaja asetäitja Aivar Reinap: tuua Jürgen Ligi asemele rahandusministriks Siim Kallas. Tõepoolest, nagu Reinap märkis, ei suuda selgelt läbipõlemise tunnustega veteranminister oma üleolekut kellegi ees vaos hoida ja lahmib täiega igas suunas. Kallas on varem seda ametit edukalt pidanud Mart Laari teises valitsuses ja igati eeskujulikult hakkama saanud.

20 PÄEVA ENIMLOETUD