Menu

.      

Kaevud on kuivaks jäänud

Paljud Võrumaa kaevud on kuivaks jäänud ja olulist paranemist ei tule asjatundjate väitel enne, kui tuleb mõni lumerikkam talv, mis põhjavee taset tõstab. Foto: Võrumaa TeatajaVESI OTSAS ❯ Viimase paari aasta lumevaeste talvede ja tänavuse suve väheste sadamete tõttu on paljud kaevud nii Võrumaal kui ka mujal Eestis tühjaks jäänud.

Häirekell lõi kuu aega tagasi Meremäe vallavolikogu koosolekul, kui Kitsõ küla Nurga talu perenaine Siina Möldri oli oma kodukohast kaasa võtnud pudeli veega, mis tema kaevust praegu tuleb. See oli küllalt sogane vesi, mis mõne seda vett proovinud volikoguliikme sõnutsi juua ei kõlvanud. Möldri seostas kaevu tühjaks jäämist kõrval asuva Marinova kaevandusega, mida peab tee-ehitusfi rma AS Teede REV-2, mis omakorda tahab lähiajal tegevust veelgi laiendada. Lisaks Möldrile oli tee-ehitusfi rma poole pöördunud avaldusega Väiko- Sergo küla Anni ja Liina talu esindaja Astrid Aasamets.

Teede REV-2 omakorda pöördus asja kohta arvamuse saamiseks keskkonna-ala asjatundja, geoloogiainseneri, OÜ Eesti Geoloogiakeskuse Tartu regionaalosakonna juhataja Ain Põldvere poole. Viimane seostab kaevude tühjaks jäämist erakordsete kliimaoludega, mistõttu on väheste sademete tõttu jäänud põhjavee tase madalaks, ja seda mitte ainult Võrumaal, vaid kogu Eestis. Põldvere viitas ajakirjanduses ilmunud infole, mille kohaselt oli juba augusti algul ajalehes Sakala artikkel, kus märgiti, et Võrtsjärve veetase langeb keskmiselt kaks sentimeetrit ööpäevas ja on viimase kümne aasta madalaimal tasemel. Pärast seda ilmus ajalehes Postimees artikkel, milles kirjutati, et Saaremaal Kaali meteoriidikraatris asunud järv on ära kuivanud.

„Põhjus, miks Anni, Nurga ja Liina talude salvkaevude veega on probleeme, on selles, et käesoleva aasta septembris on olnud Võrumaal ekstreemselt vähe sademeid,” kirjutab Põldvere ekspertarvamuses, „samuti aasta alguse lumevaene talv, mille tõttu lumesulamisveed põhjaveevaru oluliselt ei täiendanud.”

 

LOE VEEL

LOE VEEL

20 PÄEVA ENIMLOETUD