Menu

.      

Obinitsast sai kultuuripealinn

President Toomas Hendrik Ilves on oma embusse haaranud udmurdi (vasakul pool) ja karjala naised.    Foto: PRESIDENDI KANTSELEITIITLI VASTUVÕTMINE • Sajakonna elanikuga Obinitsa külast Meremäe vallas sai kolmapäevasel talsipühal, setode esimesel jõulupühal terveks käesolevaks aastaks 25 miljoni soomeugrilase jaoks kultuuripealinn, kui kultuuripealinnade programmi vedava soome-ugri rahvaste noorteliidu MAFUN president Sampsa Holopainen luges ette setokeelse pöördumise.

Kultuuripealinna tiitli üleandmise tseremoonial olid külakeskuses kohal vabariigi president Toomas Hendrik Ilves,  kultuuripealinna linnapea Evar Riitsaar, Meremäe vallavanem Rein Järvelill, Seto ülemsootska Annela Laaneots ning arvukalt Setomaa valdade ning hõimurahvaste esindajaid soomlastest, mulkidest ja eestlastest kuni udmurtide ja karjalasteni välja. Kultuuripealinna tiitlit olid üle andmas eelmise kultuuripealinna, Udmurdimaa Bõgõ küla esindajad.

President Ilves ütles muu hulgas, et setode pühendumus ja sitkus on otsekui teejuht, kuidas hoida oma eripalgelist kultuuri ka üle raskete aegade ning paratamatute muutuste. Erilisuse hoidmine, näiteks UNESCO kultuuripärandisse kantud seto leelo, hoiab rikkamana kogu maailma, kõneles president Ilves kultuuripealinna avamisel.

20 PÄEVA ENIMLOETUD