Menu

.      

Seafarmid peavad olema tarastatud septembri alguseks

  • Kirjutas Võrumaa Teataja

Võru maavanem Andres Kõiv näitab kaardil, kui kaugele on jõudnud seakatk metsas.Maaeluminister allkirjastas seoses sigade Aafrika katku levikuga määruse, mis alates septembrist keelab sigade väljaspidamise ning kohustab seakasvatajaid territooriumi tarastama.

Alates 10. augustist peab määruse järgi sigade sööt peab olema eelnevalt kuumtöödeldud või vähemalt kuu aega enne sigade andmist olema hoiustatud nii, et kõrvaliste inimeste või loomade juurdepääs söödale on välistatud. Samuti on keelatud sööda, allapanu ja inventari viimine ühest laudast teise.

Samuti on keelatud haljassööda ja metsseakorjuste toomine lauda territooriumile, transpordivahendid ning inimesed tohivad lauda alale siseneda vaid läbi desobarjääri. Samuti peab loomapidaja koostama farmis rakendatavate bioohutusmeetmete kohta koostama bioohutuskava ning seda täitma, teatas põllumajandusministeerium.

Jätkuvalt peab loomapidaja tagama, et enne loomakasvatushoonesse sisenemist ja pärast sealt lahkumist vahetatakse üleriided ja jalatsid ning pestakse ja desinfitseeritakse käed ja jalatsid. Loomapidaja peab selgitama rakendatavaid bioohutusmeetmeid kõigile loomapidamises osalevatele inimestele ning nõudma kõigilt töötajailt või pereliikmeilt täiendavate bioohutusnõuete järgimist peale metsas viibimist.

Loomakasvatushoone tarastamise nõue peab olema täidetud üleminekuajaga hiljemalt 1. septembriks. Samuti on 1. septembrini aega loomapidamise ümberkorraldamiseks siiani eriloa alusel sigu väljas pidavatel seakasvatajatel. Sigade Aafrika katku puhangu korral farmis võivad kompensatsiooni taotleda vaid need seakasvatajad, kes on täitnud kõiki kehtivaid bioohutusnõudeid.

Inimestele sigade Aafrika katk ohtu ei kujuta, kuid võib põhjustada ulatuslikku majanduslikku kahju seakasvatussektorile. Iga loomapidaja peab järgima kehtestatud bioohutuse meetmeid, et oma loomi taudi eest kaitsta.

LOE VEEL

LOE VEEL

20 PÄEVA ENIMLOETUD