Menu

.      

Austatud volikogu esimees!

  • Kirjutas Võrumaa Teataja

Foto: Võrumaa TeatajaVõru linnavolikogu IRL-i fraktsioon

Saamata linnapealt Anti Allaselt oma arupärimises esitatud küsimustele vastuseid, oleme sunnitud nende küsimustega pöörduma Teie kui volikogu esimehe poole. Teeme seda, olles veendunud, et linna põhimääruses sõnastatud põhimõtted siiski kehtivad ning volikogu liikmetel on õigus esitada linnajuhtimise kohta küsimusi ja linnajuhtidel on kohustus anda neile vastuseid.

Nimelt esitasime tänavu juulis linnapeale Anti Allasele arupärimise, saamaks vastuseid küsimustele, mille tekitasid ajakirjanduses esitatud faktid. Meie küsimused puudutasid Tamula järve vee kvaliteeti ja puhtust. Loodame, et Teil on volikogu esimehena võimalik anda meie küsimustele vastused, kuna seni pole linnapea Anti Allas ega linnavalitsuse esindajad neile vastuseid andnud.

Peame seda teemat väga oluliseks, mistõttu palume vastata nii kirjalikult kui ka suuliselt volikogu istungil, nagu kord ja tava ette näevad. Oleme veendunud, et linna põhimääruses sõnastatud põhimõtte kohaselt on linnakodanike poolt valitud esindajatel õigus saada rohkem infot volikogu istungitel kui ajakirjandusest.

1. Nimelt on ka ajaleht Postimees tervele Eesti rahvale kirjutanud, et Tamulas ületab bakteri Escherichia coli näitaja lubatud piirnormi pea neljakordselt. Leht toob otsese näite, et kui 20. mail võetud proovi andmetel oli järves kolibakterite hulk 100 ml vee kohta kaks (lubatud on kuni 1000), siis 17. juunil võetud proovi näit täheldas Escherichia coli sisaldust 100 ml vees 3800 ühikut.

Kuidas reostuse avastamine mõjutas suvise rannahooaja algust ja kaubandust sel perioodil?

2. Sel kevadel avalikustatud keskkonnaraporti kohaselt on Koreli oja ainus halvas seisundis olev veekogu Võrumaal. Veekogu vaevab raporti kohaselt toitainete üleküllus ning keskkonnaameti Põlva-Valga-Võru regiooni veespetsialist Helve Laos on öelnud portaalile Lõunaeestlane.ee, et tegemist on maakonna reostatuima veekoguga.

Kui linnavalitsus on Koreli oja seisundist teadlik, siis mida on selle parandamiseks ette võetud?

3. Nagu on kirjutanud Võrumaa Teataja, on Võru linnavolikogu liige ja volikogu keskkonnakomisjoni esimees Halliki Karba rajanud ilma igasuguse loata oma Punga tänava kodumaja ligidale Võru linnale kuuluvale maale kaldakaitsevööndisse viie meetri kaugusele Koreli oja kaldast suitsusauna, mida ta ise nimetab grillkojaks. Kas objekti läheduses võetud veeproovid näitavad normidest suuremat reostust?

4. Kodanikud ja ka linnavolinikud on väga mures, et volikogu keskkonnakomisjoni esimees, kes peaks olema keskkonnakaitseküsimustes eesliinil, on ise asunud veekogudele ökoloogilist survet kasvatama. Arvestades, milline on keskkonna-ekspertide hinnang Koreli oja ja Tamula järve vee kvaliteedile, oleme sunnitud küsima, mida plaanib linn ette võtta, et peatada volikogu keskkonnakomisjoni esimehe poolt ette võetud omavoliline ehitustegevus ja sellest tulenev keskkonnareostus?

5. Milline on Teie hinnang - kas omanik üldse teadis, et veekogule nii lähedal on ehitamine keelatud?

6. Kas ebaseadusliku objekti rajaja, praegusel juhul siis ka keskkonnakomisjoni esimees, teadis, et ehitamiseks linnas oleks pidanud taotlema ehitusluba?

7. Kas keskkonnakomisjoni esimees teadis, et reovee juhtimine otse pinnasesse on keelatud, seda enam linnas, seda enam veekogu kaldal?

8. Mida keskkonnakomisjoni esimees ütles põhjenduseks, miks ikkagi rajati selline hoone ebaseaduslikult?

9. Kas Teie arvates peaks selline ehitustegevus ja reostuse põhjustamine olema Võrus kõigile lubatud?

10. Arvestades Halliki Karba tegevust, ja ka tema poolt antud avalikke kommentaare keskkonda reostavast ehitustegevusest - kas praegu Võru linna juhtival koalitsioonil on plaanis Halliki Karba volikogust või vähemalt keskkonnakomisjoni juhi kohalt tagasi kutsuda?

11. Kas olete Karba käitumist ja teguviisi arutanud Sotsiaaldemokraatliku Erakonna juhatuse liikme Ivari Padariga, kes on Halliki Karba endine koolivend ja praegune poliitiline patroon?

12. Milline on Teie kui Võru linnavolikogu esimehe hinnang sellele, et linnapea Anti Allas hoidub täitmast kohustust, millise talle paneb linna põhimäärus, ega soovi vastata neist küsimustest ühelegi?

13. Kas Teil volikogu esimehena on terviklik ülevaade takistustest Koreli oja kallastel asuva puhke- ja virgestusala vabaks ühiskondlikuks kasutamiseks?

14. Mida on linn on nende kõrvaldamiseks ette võtnud?

Võru linnavolikogu IRL-i saadikud{fcomment}

LOE VEEL: Linnapea Anti Allas jättis veereostuse arupärimisele vastamata

20 PÄEVA ENIMLOETUD