Menu

.      

Võrumaa kui pensionäride paradiis

Eesti Ekspressi ajakirjanik Andrei Hvostov unistab tulevikus elada kommuunis, kus elaksid koos valdavalt pensionärid ja tuleksid toime. Selline kommuun on Eestis juba olemas – tere tulemast Võrumaale! Võrumaast on kujunenud omamoodi pensionäride paradiis, kuna noored on valdavalt lahkunud, töökohti on vähe ja uusi töökohti suurt juurde ei teki.

Statistikaameti koostatud värske, 2013. aasta Eesti piirkondliku aruande järgi on näiteks oluline majandusnäitaja, Võrumaa SKP (sisemajanduse koguprodukt) elaniku kohta poole madalam kui ülejäänud Eestis ning koguni kolm korda madalam kui Tallinnas ja Harjumaal. See tähendab, et kui Tallinna ja Harjumaa inimesed elavad piltlikult öeldes nagu Inglismaal, siis Võrumaa inimesed elavad jätkuvalt SRÜs, ütleme Ukrainas.

Kuigi Võrumaa palgad on mitu korda madalamad kui Tallinnas ja töökohad peaks liikuma sinna, kus tööjõud on odavam, näitab elu sootuks vastupidist. Töökohad lahkuvad Võrumaalt ja sellega seoses töövõimelised inimesed. Viimase rahvaloenduse arvestuse järgi elab Võrumaal 35 000 inimest. Neist 7000 on alaealised ja 7000 üle 65aastased, mistõttu peaks jääma alles 21 000 töövõimelist elanikku. Sellele vaatamata töötab Võrumaal ainult 10 000 inimest. Isegi rahandusministeeriumi maksumaksjate aruande järgi elab Võrumaal vaid 13 000 inimest, kes tööl käivad. Sellest järeldub, et Võrumaal on lisaks pensionieas inimestele veel ligi 8000 inimest, kes tööl ei käi, luues hea eelduse vanainimeste või muul moel hoolt vajavate kommuuni sünniks.

Pensionäride ja tööta inimeste suur osakaal omakorda loob eeldused neile inimestele mõeldud teenuste osutamiseks. Pole siis ime, et Võrumaa suurimaks tööandjaks on kujunenud Võru vallas asuv Lõuna-Eesti haigla, kus poole võtavad enda alla hoolduspalatid. Suurte tootmisambitsioonide kõrval tuleks Võrumaale planeerida tegevusvaldkondi, mis aitaks vanainimeste elu lihtsamaks ja lõbusamaks muuta. Ehk kutsuda Hvostov selles osas nõuandjaks?

20 PÄEVA ENIMLOETUD