Menu

.      

Margus Timmo veab Setomaal mustasõstraistanduste projekti

Margus Timmo näitab talle kuuluvat mustasõstraistandust, suuremat saaki loodavad Setomaa marjaühistu liikmed saada mõne aasta pärast. Must sõstar on nende hinnangul Lõuna-Eesti künklikule maastikule ja väiksematele maalappidele sobiv kultuur, mis omab ka suurt turupotentsiaali.				   Fotod: FOTOSFERA / ANDREI JAVNAŠAN

MARJAKASVATUS • TÜ Seto Aiad on tänaseks kümnele hektarile istutanud ligikaudu 40 000 mustasõstrapõõsast, lähiajal tõuseb nende arv 70 000ni. Projekti eestvedaja Margus Timmo sõnul on must sõstar tervislik, majanduslikult tulus ja sobib kasvatamiseks piirkonna väikestel ja künklikel maalappidel.

„Teaduslikult on tõestatud, et must sõstar on inimese organismile ja energeetikale väga kasulik,” lausus Timmo. „Mustas sõstras on palju vajalikke ja kasulikke aineid, mis on vajalikud inimese immuunsüsteemile. Võib öelda, et see mari on isegi tervislikum kui näiteks mustikas.”

Käsitööjõudu napib, edu toovad masinad

Teiselt poolt on uue ühistuga valitud selline aiandusvaldkond, kus on Timmo sõnul kasutusel võimalikult vähe käsitsitööjõudu. „Setomaalt ei ole praegu lihtne leida vajaminevaid inimesi näiteks maasika, kurgi või kapsa koristamiseks, harimiseks ning muldamiseks,” lisas ta. „Musta sõstra kasvatamist on aga väga lihtne masinate abil mehhaniseerida.

LOE VEEL

LOE VEEL

20 PÄEVA ENIMLOETUD