Menu

.      

Kas valida linnaratas või hübriidratas?

  • Kirjutas Võrumaa Teataja

Jalgrataste valik on tänapäeval lai ja valiku tegemisel on oluline lähtuda jalgratta kasutamise eesmärkidest. Kas valida hübriidratas või linnaratas ja mida arvestada enne valiku langetamist Oluline on arvestada, millisel pinnasel soovid tulevikus sõita ja kui pikki vahemaid läbida.

Linnas ja metsaradadel sõitmiseks sobivad nii linnarattad kui ka hübriidrattad – mõlemal on teineteise ees teatud eelised.

Hübriidratas sobib kõikjale peale maastiku

Hübriidratas sobib sõitmiseks linnatänavale, maanteele ja metsaradadele. Hübriidrattad on enamasti varustatud 28tolliste ratastega ja kuni 27 käiguga. Need on saamas aina populaarsemaks just universaalsuse tõttu.

Maanteel on hübriidratas maastikurattast mugavam ja ratta veeretakistus on väiksem. See teeb ka pikemate distantside läbimise lihtsamaks ja mugavamaks. Veeretakistust vähendavad hübriidratta kitsamad rehvid ning suurem rattaläbimõõt aitab saavutada suuremat kiirust.

Hübriidratastele mõeldud rehvides on kombineeritud linna- ja maastikurehvide parimad omadused. Hübriidrattad on populaarsed ka jalgrattamatkajate seas, sest neile on võimalik lihtsasti paigaldada kogu matkavarustus. Peale selle võimaldavad need kiiremat liikumist kui asfaldil üsna kohmakad maastikurattad.

Kui sa soovid jalgrattaga liikuda kergematel maastikel ja vahel läbida ka pikki jalgrattamatku koos sõpradega, siis sulle on kindlasti sobiv valik hübriidratas. Hübriidrattaga sõitmine on mugav ja läbivus hea nii maanteel kui ka maastikul.

Linnaratas on eelkõige lühikesteks sõitudeks

Linnarattaid on nii naistele kui ka meestele ja nende suureks eeliseks hübriidrataste ees on nende täiskomplektsus. Linnarattal on tavaliselt standardvarustuses tuled, porilauad, pakiraam, ketikaitse ja ratta seisujalg. Naistele mõeldud linnarataste mudelitel on enamasti komplektis ka esikorv. Kui esikorvi standardvarustuses ei ole, saab selle soovi korral paigaldada. See lisab jalgratta kasutamisele mugavust ja võimaldab käia jalgrattaga poes või kas või metsas seenel.

Linnarattaga sõitmisel on sõiduasendiks loomulik istumisasend, mis ei kurna selga ja annab ka hea ülevaate liiklusest. Ka võib nende rataste välimus olla väga pilkupüüdev ja omapärane. Tänapäeval on üha rohkem moes vanamoodsa välimusega retrorattad, mis meiegi tänavatel tihti ringi vuravad.

Linnarattale annavad sõidumugavust juurde 26-28tollised rehvid ja ka mugava vedrustusega sadul. Linnaratta sadul on enamasti hübriidratta sadulast laiem ja seetõttu ka lühemateks sõitudeks mugavam.

Linnaratta standardvarustusse kuuluvad ketikaitse ja porilauad kaitsevad riideid veepritsmete ja õliga määrdumise eest. Kumb sulle sobib?

Hübriidratas sobib sulle rohkem, kui oled aktiivne jalgrattur. Samuti on see hea valik, kui soovid peale jalgrattaga tööle sõitmise oma võimeid proovile panna ka maastikul ja maanteel. Erinevalt linnarattast sobib hübriidrattaga sõita ka pehmel pinnasel, näiteks põllumaastikul ja metsas. Kuid maastikurattast on hübriid praktilisem.

Hübriidratas on mõeldud pikemate vahemaade läbimiseks kui linnarattaga. Sõiduasend hübriidrattal võimaldab saavutada suuremat kiirust kui püstise istuva asendiga linnarattaga sõites.

Linnarattaga seevastu on mõnus ja mugav kulgeda tööle või poodi. Enamasti on linnaratas disainitud lühikeste sõitude võimalikult mugavaks läbimiseks ja rattamaratonile sellega mitmel põhjusel minna ei tasu.

Kuid linnas igapäevasõite teha on sellega tõesti mugav. Sellega sõites ei pea ka muretsema, et sinu püksisääred või kleidiserv jääb jalgrattaketi vahele, sest ketikaitse on juba baasvarustuses. Porilauad kaistevad riideid veepritsmete eest ja jalgrattasõiduks ei ole vaja erivarustust osta. Linnaratta pakiraamile või esikorvi saad ohutult mahutada kogu piknikuvarustuse või tööportfelli. 

Valik tuleneb vajadustest

Kumb jalgratas sinule paremini sobib, tuleneb sinu jalgratta kasutamise eesmärgist. Kui soovid jalgratast ainult poodi ja tööle sõitmiseks, siis sobib sulle rohkem linnaratas. Kui spordituhin hinges ja sinu soov on sõita pikemaid otsi, põigates vahel ka maastikuradadele, siis on hübriidratas neist kahest sobivam valik.

Internetis leiad laia valiku jalgrattaid Kaup24 e-poest.

LOE VEEL

20 PÄEVA ENIMLOETUD