Menu

.      

Umbusaldusavaldus Mart Helme vastu kukkus läbi

  • Kirjutas BNS

Opositsiooni estaitud umbusaldusavaldus siseminister Mart Helme vastu kukkus läbi.

Umbusalduse poolt oli 45 saadikut, vastu 53. Kohal oli 99 saadikut, puudus kaks.

Reformierakonna esimees Kaja Kallas ütles, et Mart Helme valetab, rikub seadust, ähvardab naisi ning tema väljaütlemised kahjustavad Eesti liitlassuhteid.

"Mart Helme on teinud kahju Eesti mainele. On halvustanud naisi, teadlasi, õigusriiki. Kui selgusid kahtlused minister Marti Kuusiku suhtes, teatas Helme, et on uuritud allikaid ja isegi teatakse nende nimesid. See oli kõigi nende allikate ähvardamine. Siseminister oleks pidanud kutsuma inimesi astuma ette ja esitama tunnistused, et tõde välja selgitada. Aga minister hoopis ähvardas," märkis ta.

Kallase sõnul on lähisuhtevägivalla tõkestamine siseministeeriumi üks prioriteete ja siseminister ei saa seda naeruvääristada.

"Helme on näidanud valge ülemvõimu märki ja võtnud oma erakonnaga vastu Marine Le Peni, kahjustades niiviisi Eesti mainet. 2. mail nimetas Helme president Kersti Kaljulaidi "emotsionaalselt üles köetud naiseks", solvates niiviisi lisaks presidendile ka teisi nais,2 tõi Kallas näiteid.

"Helme on valitsuse liikmena teadlikult rahapesu küsimuses valetanud. Helme on solvanud ka teadlasi. Eesti maine kahjustamise ja julgeoleku ohustamise, samuti viha õhutamise eest oleks pidanud Helme ise tagasi astuma. Kuna seda pole juhtunud, tuleb talle umbusaldust avaldada. Me avaldame umbusaldust siseminister Mart Helmele. Kui te ei toeta umbusaldust, siis te peate sellist teguviisi ministrile sobivaks," nentis Kallas.

Mart Helme sõnul on kogu umbusalduse tekst nagu halvasti kirjutatud kirjand ning peaks olema suunatud Reformierakonna vastu.
"Kui olete (Reformierakond-toim.) 17 aastat inimesi petnud ja tekitanud olukorra, kus paljud ei taha teid võimul näha, peaksite iseennast umbusaldama. Aga vaadakem seda umbusalduse teksti. Marti Kuusiku vastane süüdistus on kokku kukkunud, midagi ei ole. Süütuse presumptsioon kehtib kõigile. Mingisugust seadusevastast jälitustegevust ei olnud, järelikult süüdistus on täiesti alusetu ja vale," ütles Helme.

Helme sõnul on Marine Le Pen võitnud valimised ja rääkida tuleb, siis kui temast saab president. "Mis puutub Eesti kahjustamisse meedias, siis mustavat infot on välismaale jagatud eelkõige Eestist," nentis Helme.

Helme sõnul ei kavatse ta tiksuda valitsuses nagu palju eelmised ministrid on teinud.

"Kavatsen olla agressiivne ja teha tegusid," märkis ta.

Umbusaldusavalduse eelnõu algatas 45 opositsioonisaadikut.

20 PÄEVA ENIMLOETUD