Menu

.      

Riigi raamatupidamine läheb täielikult üle e-arvetele

  • Kirjutas BNS

Esmaspäevast läheb riigi raamatupidamine üle e-arvetele ja avalikule sektorile saab saata ainult
e-arveid, muudatus puudutab kõiki avaliku sektoriga arveldavaid raamatupidamiskohustulasi, milliseid on ligikaudu 46 000.

Avalikku sektorisse kuuluvad ja e-arvetele lähevad üle kõik riigi- ja kohaliku omavalitsuse ametid ja asutused, näiteks lasteaiad ja koolid ning muud avalik-õiguslik juriidilised isikud, näiteks linnad ja töötukassa, samuti riigi- ja kohaliku omavalitsuse sihtasutused, näiteks spordikoolid ja teatrid ning mittetulundusühingud, teatas rahandusministeerium.

Veel kuuluvad avalikku sektorisse riigi ja kohaliku omavalitsuse äriühingud, näiteks Tallinna Linnatranspordi AS ja Ida-Tallinna Keskhaigla AS.

Muudatus puudutab kõiki avaliku sektoriga arveldavaid raamatupidamiskohustuslasi – selliseid ettevõtteid ja organisatsioone on ligikaudu 46 000.

Ettevõtjad ja organisatsioonide esindajad saavad kontrollida, kas nende klient kuulub avalikku sektorisse saldoandmike infosüsteemist.

Kui ettevõte või organisatsioon ei kasuta raamatupidamistarkvara või tal puudub e-arvete saatmisvõimalus, siis saab e-arvet saata tasuta ja piiramatus koguses läbi e-arveldaja infosüsteemi, mis asub Registrite ja Infosüsteemide Keskuse (RIK) ettevõtjaportaalis.

Süsteemi tutvustava video leiab rahandusministeeriumi kodulehelt. E-arve saatmiseks on vaja avada e-arveldaja infosüsteemis kasutaja konto ja sisestada konkreetne ostjale suunatud müügiarve sellesse infosüsteemi ostja e-arvete operaatorile edastamiseks.

Lisaks riigi pakutavale tasuta e-arvete saatmisvõimalusele saavad ettevõtjad pöörduda e-arvete operaatorite poole, et leida oma ettevõttele või organisatsioonile sobiv võimalus e-arvete saatmiseks.


 

20 PÄEVA ENIMLOETUD