Menu

.      

Koda: uudsete tubakatoodete vastu võitlemine on EL-i õiguse vastane

  • Kirjutas BNS

Pixabay

Eesti Kaubandus-Tööstuskoja hinnangul läheb sotsiaalministeerium uudsete tubakatoodetega võitlemisel vastuollu Riigikogu poliitilise tahte ja Euroopa Liidu (EL) õigusega.

Koja hinnangul on sotsiaalministeerium tubakatoodete direktiivi ülevõtmisega hilinenud kolm aastat. Jättes uudsed tubakatooted Eestis korrektselt reguleerimata, on ministeerium koja sõnutsi soodustanud piirikaubanduse tekkimist ja selle kasvu antud toodete osas.

"Et veelkord takistada uudsete tubakatoodete direktiiviga kooskõlas olevat regulatsiooni vastuvõtmist Eestis esitas ministeerium 14. juunil 2019 Euroopa Komisjonile kuumutatavate tubakatoodete kohta alusetu ja ebakorrektse teavituse. Lätis ja Leedus ning suuremas osas EL-i riikides on kuumutatavad tubakatooted kättesaadavad juba 2-3 aastat. Ka USA andis peale põhjalikku kontrolli kuumutatud toodetele müügiloa", märkis koda.

"Eesti Kaubandus-Tööstuskoja jaoks on arusaamatu, millistel motiividel on Eesti läinud sisuliselt direktiivi üle võtmisega venitama, küsides Euroopa Liidu hinnangut lahendusele, mis eirab Riigikogu poliitilist tahet, direktiivis sätestatud põhimõtteid ning komisjoni poolt juba varem liikmesriikidele, näiteks Austriale antud seisukohti," ütles koja peadirektor Mait Palts.

Palts lisas, et Eesti ametnikud ei usalda Ameerika Ühendriikide veterinaar- ja toiduameti (FDA) põhjalikke uurimusi kuumutatud toote kohta ega ka meie lähinaabrite Leedu ja Läti kogemust, et peaaegu kõik uudsete tubakatoodete tarbijad on endised põlevate tubakatoodete tarbijad, mitte ühiskonnagrupid, kellele see toode pole mõeldud.

"Vaatamata põhjendamatule ebausule ei saa riik minna vastuollu tubakadirektiiviga," märkis Palts. "Riigimehelikult käitudes tuleks alusetu ja ebaseaduslik teavitus tagasi kutsuda. Sellega säästetakse nii Euroopa Komisjoni kui ka teisi liikmesriike tarbetu teemaga tegelemisest, sest uudsetele tubakatoodetele täiendavate piirangute kehtestamine ei ole mitte liikmesriigi, vaid Euroopa Komisjoni pädevuses."

"Kuumutatavad tubakatooted ei ole riskivabad, kuid nad on suitsetajale parem alternatiiv kui põlevad tubakatooted," ütles Philip Morrise Eesti esindaja Maris Leemets.

Leemets märkis, et Eesti ametnikud peavad mõistma, et võideldes alternatiivsete tubakatoodete vastu ei saa Eesti suitsetaja valida vähemkahjulikku toodet.

"Vaatamata asjaolule, et eelmise töö- ja terviseministri allkirjaga dokument 28. jaanuarist 2019 kinnitab Eesti soovi lähtuda nii Eesti kui Euroopa seadusandlusest, esitas sotsiaalministeerium 14. juunil 2019 Euroopa Komisjonile TRIS teavituse 2019/280/EE, millega teavitas Euroopa Komisjoni kuumutatavate tubakatoodete kategooria loomisest ning nendele eristuva maitse- ja lõhnaainete keelu kehtestamisest," ütles Leemets.

Praegusel juhul näeb tubakadirektiiv otseselt ette uudsete suitsuvabade toodete ehk kuumutatud tubakatoodete reguleerimise kohustuse ning samast direktiivist tulenevalt puudub liikmesriigil õigus kehtestada neile toodetele maitse- ja lõhnainete keeld. Seda seisukohta on 21. märtsil 2019 kinnitanud ka Euroopa Komisjoni eksperdid, märkis koda.

LOE VEEL

LOE VEEL

20 PÄEVA ENIMLOETUD