Menu

.      

Kanepi gümnaasiumi hoolekogu palub direktori taandamist

  • Kirjutas BNS

Foto on illustratiivne FOTO: Pixabay

Kanepi gümnaasiumi hoolekogu esitab vallale viis ettepanekut, millest üks näeb ette töökiusamises süüdistatava koolijuhi ametist taandamist haridus- ja teadusministeeriumis algatatud järelevalvemenetluse ajaks, kirjutab Postimees.

Kanepi vallavalitsus uurib, kas selline käik on juriidiliselt võimalik. Postimehel ei õnnestunud vallavanem Piret Rammulit täpsemate kommentaaride saamiseks tabada. 

Neljapäeval Lõunalehes ilmunud artikliks kommenteeris Rammul, et juriidilisi vigu pole direktor Ilvi Suislepp teinud. «Küsimusele, kas ta on teinud muid vigu, vastas direktor, et on valmis vabandama, kui on neid teinud, aga praegu ta ei tea, mille eest ta vabandama peaks,» ütles Rammul ajalehele.

Postimees pakkus neljapäeval Kanepi gümnaasiumi direktorile kommenteerimisvõimalust, kuid Ilvi Suislepp keeldus sellest. Kirjalikus vastuses ähvardas ta valeväidete korral esitada ajalehele kahjunõude summas 50 000 eurot. «Kui kirjas midagi ebaselgeks jäi, siis konsulteerige spetsialistiga,» lisas Suislepp telefonis.

Eelmisel nädalal kirjutas Postimees, et direktori ametiajal on koolist lahkunud pool õpetajaskonnast. Õpetajad, kelle klassis õpivad direktori sugulased, satuvad psühholoogilise surve alla, sest need lapsed peavad saama häid hindeid. Surve alla sattunud õpetajad lahkuvad ise või sunnitakse nad lahkuma nende töökoormust vähendades.

Suislepp põhjendas aga kaadri voolavust: «Soovime, et meil töötavad parimad õpetajad. Kes ennast parimana ei tunne, lahkub ise.»

Kolmapäeval kutsus Kanepi gümnaasiumi direktor kokku koosoleku. Kolm ja pool tundi kestnud koosolekust võttis osa 11 õpetajat. Osalenute sõnul lubas direktor, et kui edaspidi mingi probleem tekib, kirjutab ta kohe käskkirja. «Direktor ütles, et on olnud seni leebe ega ole käskkirju kirjutanud,» rääkis algklasside õpetaja Helgi Vassilko.

Vassilko lausus, et näeb süüd õpetajatel. «Tunnen ennast halvasti, et meie üldiselt toimiv ja paljude ettevõtmistega maakonnas silma paistnud kool on sattunud sellisesse valgusesse. Mul on pedagoogina väga piinlik.» Küsimuse peale, miks kool sellisesse meediavalgusesse sattus, vastas Vassilko: «Ju me (kollektiivina – toim) ikkagi ise oleme põhjustanud selle olukorra. Midagi jääb siis meil ikkagi vajaka. Ehk on asi kolleegi õlatunde puudumises või ühtsustunde puudumises.»

Õpetajatele korraldatakse suhtlemiskoolitus Vassilko möönis, et kui tavaliselt ta juba ootab sellisel ajal kooliaasta algust, siis seekord on väga raske rõõmsalt alustada. Postimehele kõneldi, et direktor sarjas koosolekul õpetajaid ühekaupa. Näiteks ütles direktor Vassilkole, et lasteva-nemad ei tahtnud teda esimese klassi klassijuhatajaks. «Jah, nii öeldi kõigi juuresolekul. Kergitasin kulme ja olin vait. Ma ei ole esimesele klassile pretendeerinud ja sel teemal pole minuga varem räägitud. Mind rahuldav töökorraldus oli kevadel kokku lepitud. Mugav see ei olnud,» rääkis Vassilko ja lisas: «Direktor ütles anonüümsetelt allikatelt pärinevale infole viidates kõigi ees ka, et tahan tema lahkumist. See võttis mu tummaks.»

Õpetaja sõnul lubas direktor positiivse märgina sügisel õpetajatele suhtlemiskoolituse korraldada. «Mingit nõustamist ja koolitamist on õpetajatel ju vaja. Midagi peame ju kogu sellest asjast õppima ja mingisugust abi saama,» selgitas Vassilko.

Kanepi gümnaasiumi direktori autoritaarsest juhtimisstiilist on Postimehele rääkinud ka õpetaja, kes töötas Sillaotsa koolis, mida Suislepp 2010. aastani juhtis. «Sillaotsas hoidsid õpetajad madalat profiili ja elasid hirmuvalitsuse all. Direktor otsis tikutulega iga libastumist. Isegi kui tegemist oli ilmselge pisiasjaga, oli tagajärjeks noomitus või käskkiri,» meenutas ta.

Haridus- ja teadusminister Mailis Reps on öelnud, et ministeerium alustab Kanepi gümnaasiumi väidetavate töökiusujuhtumite tagamaade avamiseks järelevalvemenetlust. Esimest selgust lubab ta sügiseks, ent lahendust tuleb oodata kauem.


 

20 PÄEVA ENIMLOETUD