Menu

.      

Umbusaldusavaldus Jüri Ratase vastu kukkus läbi

  • Kirjutas BNS

FOTO: Riigikogu

Opositsiooni esitatud umbusaldusavaldus peaminister Jüri Ratase vastu kukkus ettearvatult läbi.

Umbusalduse poolt hääletas reedel aset leidnud riigikogu erakorralisel istungjärgul 40 saadikut, vastu 55. Kohal oli 96 saadikut.

Enne hääletust vastas peaminister üle kolme tunni riigikogu liikmete küsimustele.

Riigikogu Keskfraktsiooni esimees Kadri Simson ütles umbusaldushääletusel peetud kõnes, et mõne nädala tagustes sündmustes oli just Ratas see, kes õigusriigi eest vankumatult ja kõhklusteta seisis. "Selles kriisis oli just peaminister see, kes õigusriigi mõtte ilma vilesid puhumata ja tulesid vilgutamata otsekohe kehtestas,“ sõnas Simson.

Simsoni sõnul on Ratase valitsused teinud mitmeid edasiviivaid otsuseid, nii eelmises kui ka praeguses valitsuses. „Eelmise valitsuse poolt kehtestatud maksureform mitte ainult ei tõstnud madalamat ja keskmist palka teenivate inimeste sissetulekuid, vaid aitas vähenda ümbrikupalga maksmise osakaalu. Tänane valitsus on esimeste kuude jooksul jõudnud teha positiivseid otsuseid, mille osas saame sisulisi arutelusid pidada riigikogu sügisistungijärgul. Olgu selleks siis riigireform, pensionitõus või noorte kodakondsust puudutav küsimus,“ ütles Simson riigikogus peetud kõnes.

Opositisioonilise Sotsiaaldemokraatliku Erakonna esimees Indrek Saar sõnas, et SDE-l pole kuidagi võimalik usaldada peaminister Jüri Ratast, kes vaatab jätkuvalt läbi sõrmede EKRE juhtide ühiskonda lõhestavatele tegudele.

Saare sõnul annab ainuüksi Mart ja Martin Helme katse tagandada seadusevastaselt ametist politseijuht ja sellele järgnenud peaministri leebe reaktsioon põhjuse seada nii valitsusjuhi kui kogu valitsuse usaldusväärsus küsimärgi alla.

„Siseminister ja rahandusminister näitasid taaskord kogu ühiskonnale oma tahet lammutada demokraatlik õigusriik. Ei tea mitmes kord astusid nad Eesti põhiseaduse mõtte ja sätte vastu,“ ütles Saar. „Hiljutine valitsuskriis on vaid kild pea neli kuud kestnud mustris, kus ühe valitsuserakonna juhtkond alavääristab või solvab mõnda ühiskonnagruppi, peab Eesti iseseisvuse suurimaks ohuks Euroopa Liitu ja õhutab ühiskonnas Euroopa Liidu vastasust." 

„Ratase vedamisel ei ole meie Eesti muutunud ühtehoidvamaks ja ühtsemaks. Ratase juhitud valitsus ei ole tulnud välja Eestit edasiviivate lahendustega. Strateegiliste, tulevikku suunatud otsuste asemel on valitsuse arsenalis kolme erakonna hetkekasust kantud populistlikud ja tihti ka vandalistlikud sammud,“ rääkis Saar.

LOE VEEL

LOE VEEL

20 PÄEVA ENIMLOETUD