Menu

.      

13-aastane Peeter vajab abiraha ravikonsultatsiooniks Saksamaal

  • Kirjutas BNS

Haruldast haigust põdev 13-aastane leiutaja Peeter ootab headelt inimestelt annetusena 990 eurot, et sõita Saksamaale ravikonsultatsioonile.

Peetril on diagnoositud neurofibromatoos ja selle haruldase haiguse tõttu on tal tekkinud sääreluu ebaliiges. Ameerika arstid on öelnud, et Peetri jalg tuleb tõenäoliselt amputeerida. Saksamaa arstid on aga andnud Peetrile väikese lootuse, et tema jäset saab säilitada, ning ootavad Peetrit lähipäevil Stuttgarti ravikonsultatsioonile, et koostada individuaalne raviplaan ja leida raviks parim lahendus.

Peeter on raske puudega poiss, kellel on diagnoositud von Recklinghauseni tõbi, mis on toonud endaga kaasa nägemislanguse, skolioosi ning parema sääre luude ebaliigese. See tähendab, et tema sääreluu otsad ei ole kokku kasvanud, vaid liiguvad teineteise suhtes liigesega võrreldavalt. 

Peeter on Eestis ravi saanud ja aastate jooksul on ebaliigest korduvalt opereeritud, kuid soovitud tulemuseta. Eesti arstid on Peetri aitamiseks andnud endast parima, aga kuna Eestis on von Recklinghauseni geneetilise tõvega patsiente vähe, siis napib kogemusi. Peetril vajub jalgade pikkusevahe tõttu lülisammas järjest kõveramaks, kuid ka teisel, tugijalal, on väga suur koormus ning elukvaliteet järjest halveneb. 

Lastefond toetas heade annetajate abil Peetrit ka siis, kui ta 2018. aastal Ameerikas konsultatsioonil käis.

Lõuna-Saksamaal Stuttgartis asub Euroopa tunnustatud jäsemete pikendusosteotoomiate keskus, kus tehakse Peetrile uued uuringud ning koostatakse lapsele kõige paremini sobiv raviplaan. Kui Saksamaa arstid teevad kindlaks, et Peetri jalga on võimalik säilitada, siis ootab Peetrit seal ees ka operatsioon. Kui aga mitte, siis on Peeter ise jala kaotamisega leppinud ning loodab, et hiljem proteesiga on tal lihtsam teiste lastega sammu pidada. Kaht Eesti tüdrukut on Stuttgartis juba edukalt opereeritud. 

Ravivisiidiga kaasnevaid reisikulusid haigekassa ei kompenseeri ja Tartu Ülikooli kliinikumi lastefond palub seega heade annetajate abi, et katta Peetri majutus- ja transpordikulud 990 euro ulatuses. Ka kohalik omavalitsus toetab pere ravivisiiti 180 euroga. Lähiajal selgub, milline summa ravivisiidiga seoses lisandub. Praeguseks on pere pidanud ettemaksuna tasuma konsultatsiooni eest ligi 1500 eurot. 

Peeter on ka ise püüdnud liikumispuudega inimestele omamoodi abikäe ulatada. Mõned aastad tagasi osales ta üleriigilisel noorte leiutajate konkursil, kus võitis teise koha oma leiutisega ehk vedrukarkudega, mis käsi ei põruta. Peetrist ja tema järgmisest leiutisest, kargusoojendajast, valmis lugu dokumentaalfilmide sarjas "Leiutades Eestit".

Peetrit saab aidata, tehes annetuse SA Tartu Ülikooli Kliinikumi Lastefondi annetuskontodele märksõnaga “Peetri ravivisiit”: 

Swedbank IBAN EE682200221015828742

SEB IBAN EE261010220014910011

Luminor IBAN EE791700017000285384

LHV IBAN EE527700771000610813

Coop IBAN EE824204278603586607

LOE VEEL

LOE VEEL

20 PÄEVA ENIMLOETUD