Menu

.      

Koroonaviiruse tõttu on haiglaravil 10 inimest

  • Kirjutas BNS

Terviseameti teatel on koroonaviirusega haiglaravil neljapäevase seisuga 10 inimest.

Haiglaravil viibib hetkel 10 inimest, kes on stabiilses üldseisundis ning ei vaja intensiivravi.

Rahvastikuregistri andmetele tuginedes on testitud inimestest positiivse koroonaviiruse proovi andnuid 104 Harjumaa elanikku, Saare maakonnas on registreeritud 71, Võru maakonnas 29, Pärnu maakonnas 22 ja Tartu maakonnas 14 juhtumit.

Ida-Virumaal on testimise põhjal nakatunuid 5, Põlva maakonnas 3, Raplamaal 2 ning Viljandi maakonnas 2. Üks nakatanu on registreeritud Hiiumaal, Jõgeva maakonnas, Järva maakonnas, Lääne-Viru ning Valga maakonnas.  Enamikul koroonaviirusega patsientidel on kerged sümptomid, enam kui pooled nakatunutest on vanuses 30-49 eluaastat.

Eestis on viirushaiguse COVID-19 tuvastamise võimekus täna terviseameti, Tartu ülikooli kliinikumi, Synlabi, Põhja-Eesti regionaalhaigla, Ida-Viru keskhaigla ja Pärnu haigla laborites. Tänase seisuga suudavad laborid analüüsida päeva jooksul 500-600 proovi.

Neljapäevai hommikuks oli Eestis koroonaviirus diagnoositud 267 inimesel, võrreldes kolmapäevaga lisandus üheksa nakatunut. alates 31. jaanuarist on kokku tehtud 2259 COVID-19 testi.

Laiendatud testimisele saab vaid perearsti saatekirja ja testimiskeskuse suunamise teel

Lähipäevil käivitatakse kaheksas linnas perearsti saatekirja alusel tasuta koroonaviiruse laiendatud testimine, mille vastus antakse ühe tööpäeva jooksul.   
 
Testimist alustatakse Tallinnas, järgnevatel päevadel hakatakse koroonaviiruse proove võtma ka Tartus, Pärnus, Kuressaares, Viljandis, Narvas, Paides ja Kohtla-Järvel.

Laiendatud testimisele saamiseks peab haigussümptomitega inimene helistama oma perearstile. Kui perearst peab testimist vajalikuks, vormistab ta digitaalse saatekirja. Saatekirja saanud patsiendiga võtab ühendust testimiskeskus, leppides inimesega kokku täpse testimise aja ja koha. Ninaneelu proov võetakse autost saatekirja omavalt inimeselt isikut tõendava dokumendi alusel, testi tulemuse saab inimene telefoni teel, lisaks kuvatakse proovi vastus ka patsiendiportaalis www.digilugu.ee.

Laiendatud testimise puhul tuleb inimesel pärast saatekirja jääda ootama telefonikõnet testimiskeskusest, ilma eelneva kokkuleppeta inimestelt proove ei võeta.

Viiruse leviku aeglustamiseks tuleb kõigil vältida kontakti haigussümptomitega inimestega, vältida rahvarohkeid kohti, järgida tavapäraseid hügieenireegleid ja haigestudes püsida tervenemiseni kodus. Haigestumisel tuleb helistada oma perearstile või perearsti nõuandeliiniga 1220, tervise halvenemisel (õhupuuduse või hingamisraskuste tekkimisel) tuleks helistada kiirabisse 112. Kiirabi edaspidi proove võtma ei hakka, vaid sõidab välja üksnes siis, kui on vaja osutada vältimatut abi.

Lisainfot leiab terviseameti temaatiliselt kodulehelt www.terviseamet.ee/uuskoroonaviirus ja Terviseameti Facebookist. Eriolukorda puudutavatele küsimustele leiab vastused valitsuse kodulehelt www.valitsus.ee/et/eriolukord#KKK .


 

LOE VEEL

20 PÄEVA ENIMLOETUD