Päästeamet annab näpunäiteid tormiga toimetulekuks

1. juulil laastas Võrumaad äikesetorm, mille üheks suureks ohvriks oli Kubja terviseraja ümbruse mets. FOTO: Aigar Nagel

1. juulil laastas Võrumaad äikesetorm, mille üheks suureks ohvriks oli Kubja terviseraja ümbruse mets. FOTO: Aigar Nagel


Ilmateenistus andis pühapäeva õhtuks ning esmaspäeva ööseks Pärnu-, Viljandi-, Valga-, Võru- ja Põlvamaale punase ehk kolmanda, kõrgeima taseme vihmahoiatuse, Järva-, Jõgeva- ja Tartumaa said teise taseme ning ülejäänud viis mandrimaakonda koos suursaartega esimese taseme hoiatuse. 

Pärnu-, Viljandi-, Valga-, Võru- ja Põlvamaale jõuab tugev vihm juba pühapäeva õhtul. Väga tugev sadu jätkub ööselgi ja esmaspäeva ennelõunaks on orienteeruv akumuleerunud sajuhulk Lõuna-Eestis 40–70 millimeetrit.

Kuna keskkonnaagentuuri prognoosi järgi saabub pühapäeva õhtul tugev vihmasadu, mis laieneb järk-järgult üle kogu riigi ja võib endaga kaasa tuua üleujutusi, annab päästeamet ohutuks toimetulekuks mõned näpunäited.

Enne tormi tuleks õuest kokku korjata esemed, mis võivad tuulega lendu tõusta. Sõidukil tuleks võtta paak täis ja parkida masin kas lagedale või garaaži. Tormi ajal tuleks püsida siseruumides ja vältida autosõitu. Kui on siiski vaja mõni sõit teha, siis aeglaselt ning arvestades teele langeda võivate puude ja muude takistustega.

Maha langenud elektriliinidest on vaja kindlasti eemale hoida ja teavitada neist Elektrilevi rikketelefonil 1343. Eluohtlikest olukordadest, inimvigastustest ja otsest ohtu põhjustavatest purustustest tuleb aga teada anda häirekeskusele numbril 112.

Mõistlik on koju varuda piisavalt toitu ja jooki. Juhul kui elekter peaks katkema, siis tuleb sellest teavitada elektriettevõtteid. Elektrikatkestuse korral soovitab päästeamet valgusallikana kasutada patareidel töötavat taskulampi, mitte küünlaid.

Täiendavaid ilmaprognoose ja käitumisjuhiseid saab kuulata kas patareidega transistorraadiost või autoraadiost.

"Tunne huvi, kas sinu tutvuskonna vanemate inimestega on samuti kõik korras," soovitab päästeamet lõpetuseks.


Liiklusjärelevalvekeskus

👉 Halva ilmaga sõida pigem siis, kui Sul ei ole muud valikut. Veendu, et Sul on piisavalt kütust ja telefon on laetud.
👉 Vali oludesse sobiv kiirus ja hoia tavapärasest suuremat pikivahet. Ära ülehinda oma sõiduoskust ning pimeda ajal ära sõida "tuledest ette". Tugeva saju ajal lülita sisse tagumine udutuli.
👉 Kui tunned, et rool muutub "kergeks", võta jalg gaasilt, kuid ära pidurda. Rooli sõidukit sujuvalt sõidusuunas ja oota kuni juhitavus taastub. Tugeva saju ajal ära kasuta püsikiiruse hoidjat.
👉 Kui sadu on nii, tugev, et edasi pole võimalik sõita, leia peatumiseks koht teest eemal, ära jää seisma tee äärde.
👉 Suurtest lompidest proovi võimalusel mööduda, kui see pole võimalik, vähenda enne kiirust. Kui sõidujoonele on kogunenud vesi, siis kohanda sõiduki paiknemist teel.
👉 Arvesta teiste liiklejatega ja väldi nende pritsimist.
Kui leiad, et midagi olulist jäi mainimata, anna kommentaaris teada ja täiendame postitust 🙂

Turvalist liiklemist


 


 

LOE VEEL


 


 


 


 

  

 

20 PÄEVA ENIMLOETUD