Õiguskantsler uurib kontrolltööde korraldamist koolides

FOTO: VT

Jätkuvate kaebuste tõttu kontrollitööde korraldamise kohta koolides on õiguskantsler asunud uurima, kuidas järgivad koolid sotsiaalministri määrusega kehtestatud reegleid kontrolltööde korraldamisele.

Kuivõrd kontrolltööde planeerimise teemal on jätkuvalt palju pöördumisi, otsustas õiguskantsler tegeleda kontrolltööde korraldamise probleemiga laiemalt. Selleks palus õiguskantsler juhusliku valiku alusel valitud koolidelt täpsemat infot kontrolltööde korraldamise kohta.

Õiguskantsler soovib saada elektroonilist väljavõtet koolides kasutusel olevast koolihaldussüsteemist nii, et väljavõttel kajastuksid 8. klasside nelja nädala õpiülesanded õppeveerandi või muu õppeperioodi lõpus sellel õppeaastal.

Eelmisel aastal aastal märkis õiguskantsler, et koolides tuleb kontrolltööde toimumise planeerimisel jälgida, et õppenädalas ei oleks neid üle kolme ja need ei satuks nädala või koolipäeva algusse ega lõppu.

Õpilaste tervise kaitse huvides on sotsiaalminister kehtestanud määrusega kontrolltööde korraldamise nõuded. Kuna õpilase töövõime kogu nädala kestel ei ole ühesugune ning maksimaalne töövõime saavutatakse nädala teisel ja kolmandal päeval, tuleb kontrolltööd planeerida määruse kohaselt üldjuhul nädala keskele.

Seetõttu soovib õiguskantsler teada, kuidas on ides korraldatud kontrolltööde planeerimine ja õpetajate vaheline koostöö kontrolltööde planeerimisel ning kuidas jälgib kooli juhtkond, et õpetajad täidaksid määruse nõudeid.

Õiguskantsler soovib ka teada, kuidas koolijuhtide hinnangul oleks võimalik efektiivselt tagada, et õpilaste õpikoormus kontrolltöödeks ettevalmistamisel ja nende tegemisel oleks ea- ja jõukohane.

Kontrolltöö edukas sooritamine nõuab õiguskantsleri sõnul õpilaselt ettevalmistusaega, tuletamaks meelde õppeveerandi või kursuse jooksul õpitut ja kontrolltööks kordamisega tuleb õpilasel hakkama saada igapäevase muu õppetöö kõrvalt. Et kontrolltöödeks ettevalmistamine ja nende tegemine ei kurnaks õpilasi liialt, peab kool vastavalt põhikooli- ja gümnaasiumiseadusele korraldama õppe õigesti ja koostama päevakava, mis oleks õpilasele ea- ja jõukohane, võimaldades talle aega puhkuseks ja huvitegevuseks.

Comments  
  +6
Õpetajaid kaitstakse ja lastest ja lapsevanematest sõidetakse lihtsalt üle või siis pannakse sõnad suhu,kui lähed kohtuma õpetajaga,ja lolliks jääd sa ikka,neil koguaeg õigus ning kui ka pole õigus egas siis vabandama ei tulda,aga lastelt nõutakse viisakust!Tegelikult on jube mis toimub!
  +11
See,et kirjas on,kool peab võimaldama aega puhkuseks ja huvitegevusteks,siis võin ütelda,et õpime terve nädalavahetuse ja puhkusest ei saa siin juttugi olla ja jutt käib kolmandast klassist!Kujutan siis ette,mis suuremates klassides toimub!Küsimus ka,et palju 3klassil võib nädalas kontrolltöid olla ja kas päheõppimistega tuleb koormata nädalavahetus ja nädala sees ka last,võin ütelda,et õpin lapsega koos ja tamp on selline,et hakkab lapsest kahju,kuna väikesed ka läbipõlemise äärel!Kahju lastest! :-(

 


 

LOE VEEL


 


 


 


 

  

 

20 PÄEVA ENIMLOETUD