Ligi 80 protsenti töötajatest on märganud läbipõlemist

Pilt on illustratiivne FOTO: Võrumaa Teataja

Tööportaali CV Keskus värskest küsitlusest selgus, et tervelt 79,9 protsenti töötajatest on täheldanud endal, ülemustel või kolleegidel läbipõlemist.

„42,8 protsenti vastanutest märkisid, et on ise üle töötanud, 30,1 protsenti on märganud kolleegide seas läbipõlemist ja 7 protsenti on täheldanud, et nende ülemus on läbipõlemise piiril. Vaid 20,1 protsenti küsitletuist tunnistas, et on suutnud suuremat tööstressi vältida,“ ütles CV Keskuse Baltikumi kommunikatsioonijuht Henry Auväärt.

„Tööjõupuuduse süvenedes võib Eesti töövõtjate töökoormus veelgi suureneda. Hoiatusena võime tuua Jaapani, kus räägitakse juba riiklikust tervisekriisist ja töörühmad proovivad piirata ületunde,“ lisas Auväärt. „Vältimaks lähenevat tööjõukriisi, peavad ettevõtted kasutama oma tähtsaimat vara – töötajat – võimalikult efektiivselt. Tehtava töö väärtust saab suurendada läbi töötajate produktiivsuse tõstmise, mitte lisades töötunde ja tõstes töökoormust,“ sõnas Auväärt.

Enim on üle töötanud assisteerimise- (49,1 protsenti), infotehnoloogia- (47,6 protsenti), ehituse ja kinnisvara- (47,1 protsenti) ja tervishoiusektori töötajad (45,7 protsenti). Kõige stressivabam töökeskkond on küsitluse tulemusel finantssektori töötajatel – 26,1 protsenti vastajatest väitsid, et nende kollektiiv on suutnud suuremat stressi vältida. Ülemuste seas on läbipõlemist märganud aga enim mehaanika- ja tehnika (21,1 protsenti) ning infotehnoloogia sektori (19 protsenti) töötajad.

Comments  
  -1
T door: Milline on juhtimisviga kui objektil on korraga fassadimees ja kaevetööde mees???? Mõlemad on sinna saadetud OMA tööülesandeid täitma mitte tatti mäluma ja ootama kuni lõpuks ülemus tuleb ja näitab mida kumbki tegema peab....Ja millest siis ülemustel on stress??? kas suure vavaga teenitud raha lugemisest või sellest et kas fassadimees ja kaevmees teevad oma tööd milleks neid on objektile saadetud või arutavad kuidas saaks päeva rõõmsalt õhtusse veeretada!!! :D :D
  +4
Eks peapõhjus, miks tööstress tekib, on ikka põhjustatud juhtimisvea tõttu: näiteks saadetakse fassaaditööline ja kaevetööde tegija korraga ühte kohta töötama. Ettevõtja ei planeeri õigesti tööde teostamise järjekorda, ning hiljem ei tunnista ka oma tehtud viga, mistõttu tekib töötegijate omavaheline konflikt. Või näiteks, kaupluse juhataja ei saada kaupluse turvatöötajat kvalifikatsiooni tõstmiseks täiendkoolitusele; turvatöötaja varjab oma saamatust sellega, et soolab kõik varguste maksmised kassapidaja kraesse, kuigi peaks vargustega ise tegelema, mitte kassapidaja. Ka siin on süüdi juhtimisviga; ettevõtte juht lahendab situatsioone mitte seaduse järgi, vaid selle järgi, kes kõvemini pealekaebab - selline situatsioon tekitab töötajates ebakindlust ja stressi; Juht ei suuda organiseerida ja arvestada varutööjõudu selleks, kui keegi töötajatest tööle ei ilmu, vaid muutub diktaatoriks töötajate suhtes.

 


 

LOE VEEL


 


 


 


 

  

 

20 PÄEVA ENIMLOETUD