Carri Ginter: ESM-i saab ratifitseerida vaid rahvahääletusel

Tartu ülikooli Euroopa Liidu õiguse dotsent Carri Ginteri hinnangul saaks riigikogu Euroopa stabiilsusmehhanismi asutamislepingu (ESML) ratifitseerida vaid siis kui seda toetab ka rahvas.

Ginter ütles BNS-ile, et riikohtu otsus on pikk ja põhjalik. Ühe olulise aspektina tõi ta välja, et riigikohus ei ütle oma otsuses, et õiguskantsleri tõstatatud probleeme ei esine. "Kuid märgib, et vajadus ESM-i järgi on piisavalt suur kaalumaks üles kantsleri taotluse."

Ginter märkis, et arvestades seda, mida 2003. aastal rahvahääletusel inimestele lubati, saaks riigikogu ESML-i ratifitseerida vaid siis, kui seda toetab rahvas.  

Kuivõrd ESML ei kuulu Euroopa Liidu õigusse, ei ole Ginteri sõnul kohane laiendada sellele 2003. aastal rahva poolt antud mandaati. Kuna 2003. aasta põhiseaduse täiendamine hõlmas üksnes Euroopa Liitu astumisel sõlmitavat lepingut, tuleb korraldada järgmiste Euroopa Liidu olemust muutavate lepingutega liitumiseks uus rahvahääletus, põhjendas Ginter.    

"Pall on riigikogu käes. Riigikohus ei ole aga andnud neile rohelist kaarti," ütles Ginter.

Kui riigikogu otsustab ratifitseerida ESML-i, siis riigikohtu otsuse kohaselt sellega riigikogu otsustab Eesti riigile varalise kohustuse võtmise, selgitas Ginter.

Riigikogu finantspädevuse riive tuleneb ESML-ist tulenevate kohustuste hilisemast võimalikust realiseerumisest, kui Eesti peab maksma osa või ka kogu sissenõutava kapitali, kuni 1,1532 miljardit eurot ESM-ile. Riigikohtu üldkogu arvates ei muuda lepingu ratifitseerimisel riigikogu finantspädevuse riivet intensiivseks ainuüksi see, et tegemist on suure varalise kohustusega.

Riikohus jäi aga seisukohale, et kuna hädaabimenetluses antakse finantsabi üksnes rangetel tingimustel ning otsuse ettevalmistamisel osalevad Euroopa Komisjoni ja Euroopa Keskpanga käsutuses olevad põhjalike erialateadmistega isikud, ka Eesti Panga president, siis see leevendab ohtu Eestile.   

Lisaks peaks ESM-ga liitumine võimaldama ka Eestil tulevikus sealt abi saada. Ginter märkis, viidates õigusteaduslikus ajakirjas Juridica avaldatud artiklile, et Eesti ESM-i tehtud sissemaksed ei anna reaalselt tagatist abi saamiseks olukorras, kus Eesti on küll finantsraskustes, kui see ei ohusta euroala finantsstabiilsust tervikuna.  

Riigikohus märkis, et riigikogu saab vähendada enda finantspädevuse ja Eesti finantssuveräänsuse riive intensiivsust, mis tuleneb sissenõutava kapitali sissenõudmisest. Riigikogul on õigus võtta varalisi kohustusi, kuid ka õigus otsustada selle üle, kuidas ja milliste vahenditega võetud kohustust hiljem täidetakse.

Põhiseadusega võib kooskõlas olla mitu erinevat kohustuste täitmise viisi ning seadusandja hilisemad valikud varaliste kohustuste täitmisel alluvad kohtulikule järelkontrollile.

Riigikohtu üldkogu jättis oma neljapäevase otsusega rahuldamata õiguskantsleri taotluse tunnistada Euroopa stabiilsusmehhanismi asutamislepingu (ESML) artikli neli lõige neli põhiseadusega vastuolus olevaks.

Rahandusminister Jürgen Ligi sõnul võib olla võimalik ESM-i liitumislepingu ratifitseerimine riigikogus augusti alguses.

ESM loodetakse käivitada juulis ning esmaspäeval valiti seda juhtima sakslane Klaus Regling, kes on praegu Euroopa finantsstabiilsuse fondi (EFSF) juht. Eesti osalus ESM-is on 0,186 protsenti ehk kokku ligi 1,3 miljardit eurot.

bns


 


 


 


 


 


 

  

 

20 PÄEVA ENIMLOETUD