Riigikogu alustab ESM-i arutelusid esmaspäeval

Riigikogu Euroopa Liidu (EL) asjade komisjon otsustas teha rahanduskomisjonile ja põhiseaduskomisjonile ettepaneku alustada juba esmaspäevast kolme komisjoni ühisistungitega, et valmistada ette riigikogu täiskogu istungeid Euroopa stabiilsusmehhanismi (ESM) leppe ratifitseerimiseks.

Komisjoni esimehe Taavi Rõivase sõnul soovib EL-i asjade komisjon teema põhjalikku ja avatud arutelu. "Me soovime teha mitu ühistungit enne kui valitsus parlamendile selle eelnõu üle annab," kommenteeris Rõivas BNS-ile.

"Meie komisjon on ESM-i ja EFSF-iga seonduvaid teemasid arutanud kokku 16 korral," ütles Rõivas. "Nüüd, mil riigikohus andis parlamendile rohelise tee ESM-iga liitumise otsustamiseks, on õige aeg kaasata debatti ka erialakomisjonid." Lisaks EL-i asjade komisjonile osaleksid ühisistungitel veel põhiseadus- ja rahanduskomisjon.

Rõivase sõnul on komisjonide ette kavas kutsuda spetsialiste ka väljastpoolt valitsust, sest parlament soovib saada võimalikult detailse ja mitmekülgse ülevaate.

"Lisaks lepingu menetlemisele soovime pidada ka põhjaliku debati valitsusväliste ekspertidega, et see info, mille pinnalt me otsustame oleks võimalikult mitmekülgne. Meil on plaanis teha kohtumisi ekspertidega Eestist, kuid on võimalik, et kutsume esinejaid ka väljaspool Eestit," täpsustas ta.

Rõivase sõnul on ta komisjonide ühisistungile kutsunud näiteks Euroopa finanstsstabiiluse fondi (EFSF) direktori vanemnõuniku Andres Suti. "Ta on sisuliselt ainus eestlane, kes on praegu EFSF-i ja tulevikus ESM-i struktuuris sees väga juhtival kohal ja tal on väga mitmekülgne sisevaade asjadele."

Rõivas lisas, et neid inimesi, kellega soovitakse lähemate nädalate jooksul kohtuda on kindlasti mitmeid. "Nad kõik on absoluutsed tipp-spetsialistid, kellel on anda infot, mida me Financial Times'ist ei loe ja mis tugineb väga selgetel taustateadmistel."

Selle osas, millal lepingu menetlemine võiks jõuda riigikogu täiskogusse Rõivase sõnul praegu otsuseid veel ei ole, kuna asi on selgelt veel liiga värske. Arutelusid menetlemise graafiku üle on nüüd alustatud ja kokku võiks ESM-i menetlemine parlamendis Rõivase hinnangul võtta ligikaudu kuu.

"See kuu tähendab seda, et see saaks olema väga tihedalt sisustatud kuu, nii kõigi kolme komisjoni jaoks kui ka loomulikult kõigi nende riigikogu liikmete jaoks, kes soovivad nendest põhjalikest aruteludest osa saada," märkis ta.

"Ma loodan väga, et ka avalikkuse jaoks. Oleks kohane kui ka ajakirjandus neid parlamendi arutelusid põhjalikult kajastaks," lisas Rõivas.

Rõivas rõhutas, et loomulikult arutab küsimust sisuliselt ka riigikogu täiskogu. "Komisjonide ühisistungid on ettevalmistuseks täiskogu arutelule. Otsus on ainult täiskogu pädevuses."

"Kuna teema on väga oluline nii Eestile kui Euroopale tervikuna, siis on kindlasti põhjendatud riigikogu arutelud ja istungid ka suvel," ütles Rõivas ja toonitas, et samas peab varuma piisavalt aega, et otsus oleks igakülgselt kaalutud ja nii parlamendis kui avalikkuse ees läbi vaieldud.

bns


 


 


 


 


 


 

  

 

20 PÄEVA ENIMLOETUD