Riigikogu lõpetas ESM-i asutamislepingu eelnõu esimese lugemise

Pilt on illustratiivneRiigikogu lõpetas kolmapäevasel erakorralisel istungil valitsuse algatatud Euroopa Stabiilsusmehhanismi (ESM) asutamislepingu ratifitseerimise ja rakendamise seaduse eelnõu esimese lugemise.

Lepinguga luuakse ESM, mille eesmärk on anda tõsistesse rahalistesse raskustesse sattunud ESM-i liikmetele rangetel majanduspoliitilistel tingimustel stabiilsustoetust ja finantsabi, kui see on hädavajalik kogu euroala ja selle liikmesriikide finantsstabiilsuse tagamiseks.

Keskerakonna fraktsioon tegi ettepaneku ESM-i asutamislepigu ratifitseerimise eelnõu esimesel lugemisel tagasi lükata. Riigikogu lükkas ettepaneku tagasi 56 vastuhäälega, ettepanek sai 32 poolthäält.

Eelnõule parandusettepanekute esitamise tähtaeg on 21. august ja eelnõu teine ja kolmas lugemine peaksid toimuma 30. augustil.

ESM-i kapitali suurus on 700 miljardit eurot ja Eesti osalus ESM-is 1,302 miljardit eurot. Lepingu jõustumisest alates kohustub Eesti viie osamaksena paigutama ESMi 148,8 miljonit eurot sissemakstavaks kapitaliks. Eesti ülejäänud osalus ESM-is on 1,1532 miljardit eurot ehk sissenõutav kapital.

Eelnõu sätestab ka ESM-iga seotud siseriikliku regulatsiooni. Eelnõu kohaselt langetaks kõik olulisemad otsused riigikogu täiskogu ning tehnilist laadi ja kiireloomulised otsused jääksid EL-i asjade komisjoni kanda.

Riigikogu täiskogu pädevusse kuuluksid eelnõu kohaselt otsused, mis puudutavad ESM-i lubatud aktsiakapitali ja maksimaalse laenumahu muutmist, samuti uute memorandumite ja neisse tehtavate oluliste muudatuste heakskiitmist ning hädaabi reservfondi lõpetamist. Eelnõu reguleerib ka seda, kuidas toimub riigikogu teavitamine ESM-i tegevusest.


 


 

LOE VEEL


 


 


 


 

  

 

20 PÄEVA ENIMLOETUD