Siseministeerium sätestab vabatahtlike merepäästjate töö alused

Siseministeerium saatis kooskõlastusringile määruse eelnõu, mis kehtestab riigikogus vastuvõetud seaduse alusel nõuded vabatahtlikele merepäästjatele.

Eelnõu järgi peab vabatahtlik merepäästja olema lojaalne Eesti Vabariigile, aus ja seaduskuulekas. Ta peab olema võimeline töötama stabiilselt ja tulemuslikult pingeolukorras ning oskama teha meeskonnatööd, olema kohusetundlik, otsustus- ja vastutusvõimeline, suutma iseseisvalt langetada otsuseid oma pädevuse piires ning olema võimeline ette nägema oma otsuse tagajärgi ning vastutama nende eest. Merepäästja peab olema hea analüüsisünteesivõimega, oskama eristada olulist ebaolulisest ning suutma lahendada probleeme, samuti peab ta olema hea suhtlemisoskusega.

Vabatahtliku merepäästja isikuomadustele vastamist hakkab kontrollima politsei- ja piirivalveamet.

Vabatahtlik merepäästja peab läbima füüsilised katsed. Ta peab olema võimeline ujuma 500 meetrit vabalt valitud stiilis. Samuti peab ta läbima katsed, mille koostamisel on lähtutud abipolitseinikule ja vabatahtlikule päästjale kehtestatud füüsilistest katsetest.

Vabatahtlik merepäästja peab läbima koolituse, esimese astme õpe on 40 tundi ja lõpeb arvestusega, teise astme õpe on 20-tunnine ning lõpeb samuti arvestusega. Esimese astme õppe läbinud merepäästjal on õigus teha merepäästetöid üksnes koos politseiametnikuga või koos teise astme õppe läbinud merepäästjaga. Teise astme õppe läbinud merepäästjavõib aga merepäästetöid teha iseseisvalt.

Täiendkoolituse peab vabatahtlik merepäästja läbima vähemalt iga kolme aasta järel.

Politsei- ja piirivalveamet hakkab väljaõppe ja kehalised katsed läbinud vabatahtlikele merepäästjatele väljastama merepäästja tunnistusi, millel on isikuandmed ja foto.

.Vabatahtliku merepäästja eritunnuseks on kiri "Vabatahtlik merepääste". Vabatahtliku merepäästja eritunnust kantakse merepäästetöö tegemisel üldjuhul vabatahtlike merepäästjate riietusel või vabatahtlike merepäästjate kasutuses olevatel sõidukitel või varustusel.

Riigikogu seadustas vabatahtlikud merepäästjad tänavu juuni alguses, viies sisse muudatused politsei ja piirivalve seadusesse ning meresõiduohutuse seadusesse.


 


 

LOE VEEL


 


 


 


 

  

 

20 PÄEVA ENIMLOETUD