Mõõtmised näitasid mobiilsideteenuste kvaliteedi püsimist

Tehnilise järelevalve ameti tehtud mõõtmiste andmetel püsis mobiilse kõneteenuse kvaliteet senisel tasemel.

Amet tegi 185 kontrollkõnet Tallinna eri piirkondades, mille järgi EMT võrgu kõnedest õnnestus 97 protsenti ja ebaõnnestus viis kõnet. Elisa võrgus õnnestus 96 protsenti kõnedest ja ebaõnnestus seitse kõnet. Tele2 võrgus õnnestus 94 protsenti kõnedest ja ebaõnnestus 11 kõnet, teatas amet.

Harju maakonnas tehtud 137 kontrollkõnest õnnestus EMT võrgus 99,3 protsenti kõnedest ehk ebaõnnestus üks kõne. Nii Elisa kui ka Tele2 võrgus õnnestus kõnedest 98,5 protsenti ehk ebaõnnestus kaks kõnet.

Mõõtmistulemused ei näita ameti hinnangul langustrendi võrreldes varasemate sarnaste mõõtmistega. Mõõtmistulemused näitavad, et mobiilse kõneteenuse kvaliteet on kõigis kolmes mobiilsidevõrgus stabiilselt hea.

Amet viis mõõtmised Tallinnas ja Harjumaal läbi selleks, et kontrollida mobiilsideteenuste kasutajate ajakirjanduse vahendusel esitatud väiteid mobiilse kõneteenuse kvaliteedi langemise üle, milles on nimetatud kõnede katkemise sagenemist ja kõnede valimise ebaõnnestumist.

Teenuste kvaliteedi languse üheks põhjuseks võib ameti hinnangul olla nutitelefonide kasutuse järsk kasv. Nutitelefonidesse on koondatud väikesesse korpusesse palju eri raadiotehnoloogiaid, näiteks 2G, 3G, WiFi ja Bluetooth. Need mõjuvad koostoimes halvasti levikvaliteedile, märkis amet oma teates.

Nutitelefonidesse ehitatud antennid on ameti hinnangul kompromiss raadiolevi ja telefoni välise õhukese moodsa disaini vahel ning seda sageli levi kahjuks. Et nutitelefoniga saavutada sama kõnekvaliteeti nagu tavalise mobiiltelefoniga, peaks signaalitugevus sidevõrgus olema suurem. See omakorda eeldab võrgu varasemast keerukamat planeerimist sideettevõtja poolt.

Tehnilise järelevalve ametile teadaolevalt tegelevad sideettevõtjad nutitelefonidega seotud probleemidele lahenduste leidmisega aktiivselt.

Samuti toimub suvisel perioodil palju väliüritusi, kus inimeste kontsentratsioon mingis piirkonnas võib olla tavapärasest kordi kõrgem, mis omakorda võib ameti hinnangul tingida ülekoormuse piirkonda teenindavatele tugijaamadele.


 


 

LOE VEEL


 


 


 


 

  

 

20 PÄEVA ENIMLOETUD