Alkoholiaktsiis tõuseb järgmisel neljal aastal viis protsenti aastas

Valitsus kiitis neljapäeval heaks alkoholi-, tubaka-, kütuse-, ja elektriaktsiisi seaduse muutmise seaduse eelnõu, millega tõstetakse ajavahemikus 2013-2016 alkoholiaktsiisi viis protsenti aastas.

Rahandusminister Jürgen Ligi ütles neljapäevasel valitsuse pressikonverentsil, et aktsiisi etapiliviisiline hinnatõstmine on hea, kuna niimoodi on kõige paremini kontrollitav salaturg, tootjad saavad oma tegevust paremini planeerida ja kindlasti on niimoodi kergem ka tarbijal, kuigi tarbija huvi ei ole asjas see kõige domineerivam.

Rahandusminister tõi välja, et kuigi alkoholiaktsiisi üks eesmärk on raha kogumine riigieelarvesse, siis teine eesmärk on ka alkoholi kättesaadavuse piiramine. "Tuleb meenutada ka seda, et alkoholi kättesaadavus ei tohi ajas paraneda, nagu ta on ajas paraku paranenud. Alkoholi tootjad ei ole selle eest suurt tänu öelnud," rääkis ta.

Ligi ütles pressikonverentsil, et alates 1996. aastast on alkoholi kättesaadavus paranenud üle kahe korra. "Kui vaatame tulusid, kui vaatame alkoholi hinda ja alkoholi aktsiisi, siis üle kahe korra on viinapudeli kättesaadavus paranenud, ka seniseid maksutõuse arvestades," sõnas ta.

Inimeste sissetulekud on ministri sõnul 1996. aastast kasvanud umbes 4,35 korda ja selle aja jooskul on alkoholi aktsiisi tõstetud kuskil 60 protsenti. "Alkohol on läinud ajas odavamaks, mitte kallimaks," ütles Ligi. Ta lisas, et praeguse prognoosi kohaselt kasvavad palgatulud kiiremini kui aktsiis.

Minister selgitas, et viieprotsendiline aktsiisitõus ei tähenda viieprotsendilist alkoholi hinnatõusu. "Õlle puhul tähendab see ühte protsenti hinnatõusu, vein kallineb 0,5-0,6 protsenti, viin kolm protsenti - nominaalsissetulekud kasvavad aga kindlasti kiiremini kui see hinnatõus on."

"Kui nüüd arvatakse, et riik saab rikkaks, siis prognoosime tuleval aastal lisatuluks seitse miljonit eurot, see ei ole väike raha, aga see on ainult 0,16 protsenti maksutuludest, nii et selle rahaga nüüd ilma ka ei tee," rääkis rahandusminister.

Ligi rõhutas ka, et alkoholi aktsiisi tõstmise näol ei ole tegemist 2013. aasta eelarvevaidlusega seotud maksutõusuga, vaid varem kokkulepituga.

Muudatus suurendab riigieelarve tulusid ning tagab alkoholi hinnatõusu samas tempos üldise hinnatõusuga, et alkoholi kättesaadavus ei suureneks, teatas rahandusministeerium.

Eeldusel, et alkoholi omahind jääb samaks, tõuseb muudatuse tulemusena uuel aastal alkoholi toote hind keskmiselt 0,6 – 3 protsenti.

Aktsiisimäärade tõstmise pikaajaline plaan aitab tootjal oma tegevust paremini planeerida. Lisaks on aktsiisimäära ühtlase ja minimaalse tõusu mõju salaturu kasvule väiksem võrreldes aktsiisimäära tõstmisega harvemini ja suuremas ulatuses, märkis ministeerium.

Hinnanguliselt suurenevad alkoholiaktsiisi tõstmise tulemusena riigieelarve kassapõhised maksutulud seitse miljonit eurot tuleval aastal, 22 miljonit eurot 2014. aastal, 40 miljonit eurot 2015. aastal ning 60 miljonit eurot 2016. aastal.

Seaduse jõustumine on kavandatud 1. jaanuariks 2013. aastal.

Alkoholitootja Altia Eesti teatas, et nõustub valitsuse seisukohaga, et alkoholi aktsiisimäärade tõstmise pikaajaline kava aitab tootjatel oma tegevust paremini planeerida. Siiski võiks alkoholiaktsiis tõusta mitte aasta algusest, vaid 1. veebruarist ning lahja alkoholi nagu õlu, siider ja kokteilijoogid aktsiis võiks muutuda rohkem kui kangel alkoholil ja veinidel. Lisaks tasub riigil kaaluda alkoholi surrogaatide maksustamist, märkis ettevõte.

Altia Eesti AS-i juhatuse liikme Kristel Metsa sõnul suurenevad kõikide alkoholitoodete aktsiisimäärad 2016. aastaks ligi 21,6 protsenti ning selline märkimisväärne tõus ei tohi anda alust illegaalse ja piiriülese alkoholikaubanduse kasvule. "Vastasel juhul võib salaviina praegune 25-protsendiline turuosa tõusta kuni 40 protsendini viinaturust, mis tähendab saamata jäävat maksutulu," märkis Mets.

Veebruarist võiks tõusta aktsiisid põhjusel, et aastalõppudega kaasneb nagunii kõrgem tootmise ja müügi surve. Altia Eesti on erialaliitude kaudu esitanud rahandusministeeriumile omapoolsed ettepanekud aktsiisipoliitika osas.

Altia Eesti AS on Soome suurima alkoholifirma Altia Corporation tütarettevõte. Ettevõte maksis 2011. aastal 33,2 miljoni eurose müügitulu pealt riigile aktsiisi 20,4 miljonit eurot.


 


 


 


 


 


 

  

 

20 PÄEVA ENIMLOETUD