Keskerakond viib Gruusia vanglavägivalla riigikogu saali

pilt on illustratiivneEesti suurim opositsioonipartei Keskerakond viib eelmisel nädalal Gruusias lahvatanud vangalvägivalla skandaali riigikogu saali ja küsib välisminister Urmas Paeti hinnangut sellele juhtumile.

Keskerakond soovib välisministrilt hinnangut inimõiguste olukorrale Gruusias ja Eesti käitumist selle juhtumi taustal. Veel küsib opositsioonipartei Paetilt, missugust nõu peaks Eesti kujunenud olukorras andma Gruusia kodanikele.

Esmaspäeval arupärimise esitanud Keskfraktsiooni liige ja parlamendi väliskomisjoni aseesimees Enn Eesmaa ütles, et „vangide alandamine nii võikal viisil riigis, kus Eesti on olnud nõndanimetatud „vanema venna“ rollis, on väga häbiväärne ning alandav.“

„ Nii president Ilves kui ka endine kaitseminister Mart Laar on korduvalt tunnustanud riigi arenguid ja rõhutanud, et Eesti toetab Gruusiat,“ märkis Eesmaa. „Praegu on aga ilmnenud kohutav juhtum, kus üks õigusriigi alustalasid, inimõiguste austamine, on puudulik.“

18. septembril avalikustas Gruusia kohalik opositsiooniline telekanal TV9 video, kus vangivalvurid peksavad alasti kistud vange ja vägistavad neid kumminuiadega. Video lekkis väidetavalt ühe endise vangivalvuri kaudu, kelle sõnul piinati vange kogunisti siseministeeriumi käsul.

Möödunud nädala neljapäeval astus massiliste vanglapiinamiste ilmsikstuleku tõttu tagasi Gruusia siseminister Bahho Ahalaja, päev varem lahkus ametist vanglateminister Hatuna Kalmahhelidze.

Vanglaskandaali valla päästnud endine vanglaametnik Vladimir Bedukadze palus eelmise nädala neljapäeval Belgialt poliitilist varjupaika. Asüülitaotluse esitamist kinnitas Bedukadze ise meediale antud usutluses.

Kaadrid on vähem kui kaks nädalat enne Gruusia parlamendivalimisi tekitanud laialdast meelepaha ja kutsunud esile rahvusvahelise hukkamõistu. Thbilisis, Batumis ja Rustavis avaldasid eelmisel nädalal meelt mitu tuhat inimest, pealinnas marssisid protestijad presidendipalee ja riigiprokuratuuri juurde.

President Mihhail Saakašvili on kinnitanud oma kavatsust süüdlasi karistada ning Gruusia prokuratuur on võtnud vahi alla 11 vanglaametnikku.

Saakašvili võimuerakond seisab 1. oktoobri parlamendivalimistel silmitsi tugevaima väljakutsega alates võimuletulekust 2003. aasta roosirevolutsiooni järel. Opositsioonile on elujõu sisse puhunud miljardärist ärimees Bidzina Ivanišvili, kelle telekanal videod ka avaldas.

Saakašvili on tunnistanud videote ehtsust, kuid öelnud, et see on osa tema vastaste rahastatud valimiskampaaniast.

Enne skandaali vallandumist sel nädalal osutas enamik arvamusküsitlusi, et Saakašvili Ühtne Rahvuslik Liitumine võidab Ivanišvili Gruusia Unistuse nimelist valimisliitu, ning pole selge, kas avalik pahameel võib ohustada võimupartei oodatavat võitu. Järgmisel kuul toimuvad parlamendivalimised on Gruusia tuleviku jaoks otsustava tähtsusega, sest kui Saakašvili volitused teisel ja viimasel ametiajal 2013. aastal lõppevad, vähendavad põhiseadusemuudatused presidendi volitusi ning annavad enam võimu parlamendile.


 


 

LOE VEEL


 


 


 


 

  

 

20 PÄEVA ENIMLOETUD