Peaminister vestles Schulziga energia- ja transporditeemadel

Brüsselis esmaspäeval toimunud kohtumisel tõdesid peaminister Andrus Ansip ja Euroopa Parlamendi president Martin Schulz, et Euroopa Liidu järgmisel eelarveperioodil tuleb luua võimalused energia- ja transpordi ühenduste arendamiseks liikmesriikide vahel, et tagada Euroopa siseturu parem ühendamine, vahendas valitsuse kommunikatsioonibüroo.

"Eesti ettevõtjatel on täna võimalik kasutada raudteetranspordi oma toodangu eksportimiseks suuresti vaid Venemaa suunal. Vajalik on aga kaasaegsete ühenduste olemasolu ka Lääne suunal,“ ütles peaminister Ansip, tuues kohtumisel näiteid sellest, kuidas ühenduste puudumine pärsib majanduse arengut ja töökohtade loomist.

Kohtumisel toonitati, et oluline on suurendada Balti riikide sõltumatust Venemaa energiasüsteemist ning energia valdkonna taristute rahastamine on kogu Euroopa huvides.

Kohtumisel tänas peaminister Ansip Euroopa Parlamendi presidenti Eesti põllumeeste toetamise eest. Schulz kinnitas, et Eesti põllumehi tuleb uues eelarveraamistikud kohelda võrdselt teiste liikmesriikide põllumeestega. Tema sõnul oleks võimalik suurendada Euroopa Liidu põllumajanduse valdkonna vahendeid vaid 0,07%, et tagada Eesti põllumeestele toetused samal tasemel näiteks Rumeeniaga. Hetkel kasvaks komisjoni ettepaneku kohaselt Eesti põllumeeste toetuse piirmäär 59%-ni EL keskmisest.

Kohtumisel kõneldi ka ühtekuuluvuspoliitika vahendite jaotusest. Peaminister Ansip ja president Schulz tõdesid, et ühtekuuluvuspoliitika piirmäär uues eelarveraamistikus ei tohi karistada neid liikmesriike, kes kriisiaastatel on hoidnud ranget finantsdistsipliini ning kelle sisemajanduse kogutoodangu baas on toetuste arvestamisel seetõttu madalam.

Kõneldes Euroopa Liidu eelseisvast finantsraamistikust nõustusid Euroopa Liidu parlamendi president ja peaminister Andrus Ansip, et pikemas perspektiivis on Euroopa Liidu eelarve mahu kasvatamiseks vajalik kindlustada ka liidu omavahendid. Üheks võimalikuks allikaks võivad tulevikus olla finantstehingute maksust laekuvad vahendid. Finantstehingute maksu võimaliku rakendamise osas on algatatud süvendatud koostöö grupp, millega möödunud nädalal otsustas liituda ka Eesti.


 


 

LOE VEEL


 


 


 


 

  

 

20 PÄEVA ENIMLOETUD