Uus seadus loob laste kaitsmiseks tervikliku süsteemi

Pilt on illustratiivneSotsiaalministeeriumis peab aasta lõpuks valmima uus lastekaitseseadus, milles lastekaitse põhimõtted on suuresti võetud Põhjamaade heaoluühiskondade praktikast, kirjutab Postimees.

Uue seadusega võtab riik eelnõu kohaselt endale selge vastutuse tagada kõigile lastele nende põhiõigus – turvaline suureks inimeseks kasvamine.

"Praegu on lastekaitsesüsteem üles ehitatud nii, et lapse eest peaks hoolitsema tema perekond, edasi kohalik omavalitsus lastekaitsetöötaja kaudu, imeväikese otsese vastutusega maavalitsus ja lõpuks sotsiaalministeerium," kirjeldas lastekaitseseaduse üks autor, sotsiaalministeeriumi laste ja perede osakonna peaspetsialist Signe Riisalo.

Uue lastekaitseseadusega tahab sotsiaalministeerium luua sotsiaalkindlustusameti juurde lastekaitse rakendusüksuse ehk laste ja perede osakonna ning riikliku lastekaitse järelevalve osakonna, neile lisaks piirkondlikud lastekaitseüksused, mida esialgse plaani järgi tuleb neli. Viimased on kohapealseks vahelüliks riigi ning kohalike omavalitsuste ja maavalitsuste lastekaitsetöötajate vahel.

Lastekaitsetöötajad peab seaduseelnõu järgi atesteerima riik, neilt nõutakse vähemalt bakalaureuse tasemel sotsiaaltöö või sellele lähedase eriala haridust, osalemist täienduskoolitustel ja supervisioonidel. Koolituste, atesteerimise ja supervisioonide korraldamisega hakkavad tegelema loodavad piirkondlikud lastekaitseüksused.

Valmiva seaduse järgi karmistatakse nõudeid laste järelevalvele ja võimalik, et alla kolmeaastase lapse üksi jätmine ei ole edaspidi lubatud.

Lapsevanem või hooldaja peab alati teadma lapse – laps on seaduse mõistes kuni 18-aastane isik – asukohta ning tal tuleb hinnata, kas see on lapse jaoks turvaline keskkond.


 


 

LOE VEEL


 


 


 


 

  

 

20 PÄEVA ENIMLOETUD