Menu

.      

Paberipuidu hinnalangus kisub puidu hinda alla

ODAVAM PUIT • Puidu hinnad on võrreldes möödunud aasta suvise ja sügisese tasemega hakanud kukkuma seoses paberipuidu hinnalangusega maailmaturul.


Eesti puiduturgu iseloomustava riigimetsa majandamise keskuse hinnastatistika järgi oli näiteks kasepaberipuidu hind kukkunud novembriks kuus protsenti võrreldes suvega, 38 €/m3 pealt 32 €/m3 peale. Männi- ja kuusepaberipuit on liikunud samas rütmis. Ainult haavapaberipuit on säilitanud hinna 18 €/m3.


Tegemist on olulise muutusega võrreldes üle-eelmise, 2010. aastaga, mil puidu hind kerkis aasta lõpuks võrreldes suvise ajaga 20 protsendi võrra.


Koos paberipuiduga on hakanud alla tulema ka palgi- ja küttepuude hinnad. Võrreldes augustikuise 24,18 euro pealt kuupmeetri eest oli küttepuude hind kukkunud novembriks 22,82 euro peale. Ülemöödunud, 2010. aastal tõusis näiteks küttepuude hind võrreldes suvega aasta lõpuks eurodesse ümberarvestatuna 16,6 euro pealt 21 euro peale kuupmeetri eest.


RMK puiduturustusosakonna juhataja Ulvar Kaubi ütles puidu hinda kommenteerides, et tõepoolest on paberipuidu hinnad languses.


Esimesed märgid sellest tekkisid turul juba eelmise aasta suve teisel poolel ja keerulisemaks hakkas minema oktoobris-novembris.


Hinna kõrval on teine oluline mõjutaja nõudlus, mis on hetkel isegi suurem piiraja, märkis Ulvar Kaubi. „Paberipuidu nõudlust on vähendanud tööstuse suured laovarud ning täiendavalt jõulutormid, mis Skandinaavias palju okaspuumetsi kahjustasid,” lisas ta. „Paberipuidu nõudluse langus on põhjustanud küttepuidu hinna languse, sest puitu on pakkumisel rohkem kui tööstus ja tarbijad vajavad. Selline olukord kestab vähemalt märtsi lõpuni, kaugemale ei oska ennustada.”

LOE VEEL

LOE VEEL

20 PÄEVA ENIMLOETUD