Warning: Attempt to read property "image_intro" on null in /data01/virt3788/domeenid/www.vorumaateataja.ee/htdocs/plugins/system/helixultimate/overrides/layouts/joomla/content/full_image.php on line 118

Võrumaa õpetajad toetavad streigiplaani

Kääpa põhikoolis õpivad 7. klassi õpilased usinalt matemaatikat. Fotod: MAARJA ROONÕPETAJATE STREIK • Kui riiklik lepitusprotsess läbi kukub, toimub veebruaris õpetajate ühepäevane streik. „Võrumaal on oma algse nõusoleku streigis osalemiseks andnud 83 protsenti õpetajatest,” ütles Võrumaa Haridustöötajate Liidu ametiühingu esimehe asetäitja Sirje Vois. Streigiga loodetakse survestada valitsust õpetajate alampalka tõstma ja tööd rohkem väärtustama.


Enne streigi ametlikku väljakuulutamist tuleb läbida riiklik lepitusprotsess. Lepitaja rollis olev Henn Pärna on tõdenud, et õpetajate soovide ja tegelike võimaluste vahel on suured käärid. Tõenäosust, et protsessi käigus leitakse kompromiss ja streik jääb ära, peavad õpetajad väikeseks.Eesti keele õpetaja Eva-Liisa Mälksoo annab Kääpa põhikoolis 8. klassile tundi. Esialgse nõusoleku streigis osalemiseks on selles koolis andnud kõik õpetajad.


Siiski rõhutas Sirje Vois, et 80protsendiline toetus on vaid esialgne number, sest igal õpetajal on õigus oma otsust streigis osaleda muuta.


Kääpa põhikoolis on oma nõusoleku streigis osalemiseks andnud kõik õpetajad. „Kui juba, siis ühiselt,” ütles Aiki Jõgeva, kes on Kääpa koolis ametiühingu usaldusisik. „Eks meiegi harjutame Lääne demokraatiat. Kõik saavad aru, et raha on vähe, aga kuidagimoodi tuleb kompromiss leida,” lisas Jõgeva. Tema sõnul on õpetajate töö pingelisem, kui kõrvaltvaatajale näida võib. „Tunnis tuleb anda 110 protsenti, ei ole võimalik samal ajal lehte lugeda või mõtetega mujal olla. Oma tööd tõsiselt võttev täiskohaga õpetaja teeb oluliselt rohkem tööd kui ainult täistunnikoormusega ettenähtud tunnid,” ütleb Jõgeva.


Kesklinna gümnaasiumi õpetajate usaldusisik Külliki Mattuse sõnul on tema koolis esialgne toetus streigile olnud samuti üksmeelne.


Töökorralduse eest vastutavad direktorid


Kuna otsus streigi toimumiseks selgus alles teisipäeval ja lepitusprotsess on alles ees, ei ole streigi kuupäev teada. Praeguse seisuga plaanitakse ühepäevast tööseisakut, kuid toetajaid on ka kahe- või kolmepäevasele streigile. Streigi toimumise päeva töökorralduse eest vastutavad koolijuhid koostöös kohaliku omavalitsusega.


„Lubame õpilastel streigipäeval koju jääda, kuid Kääpa koolimaja uksed jäävad lahti ja kedagi koju tagasi ei saadeta,” ütles Kääpa põhikooli direktor Enn Viitkin. Viitkini ja teiste küsitletud koolidirektorite sõnul selgub koolitöö täpsem korraldus siis, kui streigi kuupäev on teada.


Lasteaiatöötajatele lubab linn palgatõusu


Päkapiku lasteaia õpetaja ja ametiühingu usaldusisiku Katrin Vähi sõnul ei ole lasteaiatöötajad veel kindlat otsust streigis osalemise kohta teinud. „Me toetame, kuid tõenäoliselt ei osale streigis,” ütles ta.


Nimelt määravad lasteaiatöötajate palga omavalitsused. Sügiseste läbirääkimiste tulemusena on Võru linn lubanud lasteaiaõpetajate palku 2012. aasta oktoobrist alates tõsta viie protsendi võrra. Samas annab isegi linnavalitsuse eelarve eelnõu seletuskiri mõista, et tegu on sisuliselt ainult inflatsiooniga ühes tempos püsimisega.


Õpetajate palga määrab aga riik, kes selleks omavalitsustele raha eraldab. Eesti Haridustöötajate Liit ei ole nõudmiste nimekirja veel avalikustanud, kuid välja on öeldud 20protsendilise palgatõusu soov.


Rahandusminister Jürgen Ligi on väitnud, et riigieelarvest raha saajatel ei ole palgatõusu enne 2016. aastat mõtet loota. Õpetajate tõsine streigiähvardus on aga valitsuse suhtumist muutnud. Eile toimunud Riigikogu infotunnis pakkus peaminister Andrus Ansip välja, et õpetajate palk võib tõusta juba 2013. aasta 1. jaanuaril.


 


 

LOE VEEL


 


 


 

  

 

20 PÄEVA ENIMLOETUD