GALERII President Alar Karis avas Kandle aias Maapäeva

GALERII President Alar Karis avas Kandle aias Maapäeva FOTOD: Aigar Nagel

FOTOD: Aigar Nagel


17.-18. augustil toimub Võrumaal Eesti külade parlament ehk Maapäev, mille eesmärk on koondada Eesti külade esindajad, koostööpartnerid ja võimuorganid ühistesse mõttetalgutesse maaelu arendamise teemal. Maapäev toimub iga kahe aasta tagant MTÜ Külaliikumise Kodukant eestvedamisel. Tänavu on Maapäev esmakordselt Võrumaal ning sellega lõpeb ka Maapäeva esimene täisring üle Eestimaa.

GALERII President Alar Karis avas Kandle aias Maapäeva FOTOD: Aigar Nagel

300 inimest

Laupäeva hommikul oli Kandle aeda kogunenud mitusada inimest üle kogu Eesti. “Igast maakonnast on kokku pandud kahekümneliikmeline delegatsioon. Kokku osaleb 15 maakonda ja Võrumaa on viimane paik, kus Maapäev korraldatakse enne kui kõikidele maakondadele saab esmakordselt tiir peale. Seekordse Maapäeva üheks eripäraks on kindlasti esimesel päeval toimuvad Vunki külale mõttetalgud. Kuna külaedendajad tulevad ühte kohta kokku, siis miks mitte seda ära kasutada. Päevakorras on teemad, mis on väljakutseteks kõikidele pisematele kohtadele, neil on oma spetsiifika,” andis SA Võrumaa Arenduskeskuse vabaühenduste konsultant Meel Valk ülevaate. Ta lisas, et niinimetatud murekohtadeks on näiteks noorte kaasamine erinevatesse valdkondadesse, turismi ning kogukonna tasakaal ja palju muudki. Kokku seitsmele murekohale pakutakse lahendusi kuue kuni kaheksaliikmelistes rühmades ning lõpuks jõutakse 52 lahendusideeni, mis jõuavad üles ka loometalgute lehele, kus igaüks saab tutvuda ning kommenteerida. Valk loodab, et seal elavad lahendusideed edasi ning arutelu jätkub. Vähem oluliseks ei pea Valk ka rahva koostööd riigi ning kohalike omavalitsustega, sest tähtis on, et ideed oleksid ka teostatavad ning et ette ei tuleks bürokraatiast tingitud müüri.

GALERII President Alar Karis avas Kandle aias Maapäeva FOTOD: Aigar Nagel

Vastutus toob tuleviku

Võrumaal peetava maapäeva avas president Alar Karis, kes tõi esmalt välja, et Eesti ongi meie külad ja linnad, mis on hoitud senikaua kuni tuntakse vastutust nende käekäigu eest. “Kõige paremini ja kaugemale kõlabki külade hääl üheskoos ja koostöös kohalike omavalitsustega. Seejuures teie otsustate, kuidas kohalikes omavalitsustes tegelikult asjad käivad. Oleme aja jooksul paratamatult kogenud ka olukordi, kus “Sa ei kuule mind, ma ei kuule sind!” Teisalt peame andma omalt poolt parima, er maakondades olevat elu ei lämmataks liigsed bürokraatlikud normid, vaid et seda oleks parasjagu, nii palju kui hädavajalik,” selgitas Karis. Maapäeva avamisest sai osa ka regionaal- ja põllumajandusminister Piret Hartman, kes tundis headmeelt, et kunagi Ida Virust alguse saanud traditsioon on juba 15 aastat kestnud ja jõudnud Võrumaale. Ühtlasi toonitas ta, et vägi on just nende inimeste käes, kes elavad ja on kohapeal, nemad suudavad midagi ära teha. SA Võrumaa Arenduskesksue juhatuse liige Tiit Toots avaldas lootust, et Maapäeva traditsioon võiks jätkuda, kuigi maakondadele saab Võrumaaga tiir peale tehtud. “See on ainulaadne formaat ning seda on vaja. Täna saab esmakordselt aluguse ka “Vunki külale!”, mis on inspireeritud ligi kümme aastat kogemust omavast “Vunki mano!” loometalgust. Loodan, et tänased lahendused võetakse üle Eesti oma maakondadesse kaasa ja et need jõuaksid ka riigi juhtideni,” loodab Toots. 

FOTOD: Aigar Nagel

Maapaeva-avamine-2024-Vorumaa-1
Maapaeva-avamine-2024-Vorumaa-2
Maapaeva-avamine-2024-Vorumaa-3
Maapaeva-avamine-2024-Vorumaa-4
Maapaeva-avamine-2024-Vorumaa-5
Maapaeva-avamine-2024-Vorumaa-7
Maapaeva-avamine-2024-Vorumaa-9
Maapaeva-avamine-2024-Vorumaa-10
Maapaeva-avamine-2024-Vorumaa-11
Maapaeva-avamine-2024-Vorumaa-12

 

 


 

LOE VEEL


 


 


 

  

 

20 PÄEVA ENIMLOETUD