Menu

.      

Läbi raskuste erakooli poole

Pikakannu kooli tegevuse jätkamise eest võitlevad lapsevanemad valisid erinevalt Pühajärve kooli kaitsjatest teise tee: kooli sulgemise otsuse kohtus vaidlustamise asemel pidasid nad paremaks asutada erakool. Nüüd ei pruugi nad kohtuteest siiski pääseda, sest vallavolikogu seisab erakooli plaanile vastu.


Ühelt poolt võib vallavolikogu tegevust ka mõista: kahe kooli ülalpidamine käib 1700 elanikuga omavalitsusele selgelt üle jõu. Näiteks Otepää vallas, kus otsustati teine kool kinni panna, elab 4100 inimest. Pikakannu kooli kinnipanemise mõte oli valla raha kokku hoida ja paigutada kahe hääbuva kooli õpilased kokku suuremasse Kääpa koolimajja. Kääpal õpib veidi üle 100 õpilase, Pikakannus paarkümmend. Kääpale kavandatakse ka uue lasteaia ehitust, misjärel oleks vanematel seal mugavam oma lapsi nii kooli kui lasteaeda viia.


Vallavolikogu kasuks räägib puht pragmaatiline, majanduslik lähenemine, mille järgi tõmbab keskvalitsus seoses Tallinna linna pitsitamisega koomale kõigi omavalitsuste tulusid, mistõttu ei jää omavalitsustel muud üle, kui oma tegevust koomale tõmmata. Kuivõrd Eestis on koolid omavalitsuste hallata ja nad on kulukad, on loomulik esmajärjekorras koolide sulgemine. Ühelt poolt teeb keskvalitsus omavalitsuste pitsitamisega vea, sest selline tegevus sunnib inimesi maalt Tallinna kolima. See tugevdab veelgi pealinna positsiooni, ent väiksed omavalitsused ei saa olla keskvalitsuse vigade parandajad. Neil pole selleks võimalusi ega jõudu.


Samamoodi võib mõista väikse kooli tegevuse jätkamise eest võitlevaid lapsevanemaid. Nad on valinud väiksema kooli, et pakkuda oma lastele kodulähedast ja turvalist keskkonda. On täiesti selge, et nii suurel kui ka väiksel koolil on oma plussid ja miinused ning nii nagu keegi ei eelda, et Eesti peaks ühinema Venemaaga, ei saa ka väikse kooli lapsi ajada vägisi suurde.


Pikakannu kasuks räägib veel üks argument. Nimelt nõustus volikogu andma koolimaja üle lapsevanematele tingimusel, et nad kooli sulgemist kohtus ei vaidlusta. Lapsevanemad on oma lubadust täitnud, samaga peaks vastama volikogu liikmed.

20 PÄEVA ENIMLOETUD