Menu

.      

Kornetis toimus jälle eestlaste päev

 Silvi ja Olga on Kornetis elanud juba sünnist saati. Foto: MAARJA KAIVKOKKUSAAMINE • Lätimaal Kornetis peeti laupäeval, 11. augustil taaskord eestlaste päeva. Kavas olid erinevad töötoad: ehete valmistamine, makramee ja ketramise õppimine, lamba pügamine ja kitse lüpsmine, pastelde valmistamine ning köie punumine, riidetrükk, hobuse rakendamine ja ratsutamine, näomaalingute tegemine jne. Kuulata sai rahvamuusikat – lõõtspillil mängis Eesti mees. Pillimees mängis tänavu esimest korda. Söödi pannkooke, putru ja leiba.
Algselt pidi kell 18 algama ürituse avamine, kuid algus nihkus miskipärast poole tunni võrra edasi. Külalisi tervitas laulukoor. Foto: MAARJA KAIVSiis aga tervitas kõiki koor ja peeti avakõne nii läti kui ka eesti keeles. Järgnes hobuste etendus, kus hobused said oma oskusi näidata. Ratsutajaid oli nii Lätist kui ka Eestist, kuna Eesti ratsutajad on olnud Lätis laagris.


Kõigepealt näitasid Läti poiss ja Eesti tüdruk, kuidas hobusega ratsutatakse. Teisena demonstreeris Eesti paar seda, kuidas umbes 100 aastat tagasi ratsutati. Kolmandana näitas Eesti tüdruk vanaaegset ratsutamist ja viimasena demonstreeris üks pisike tüdruk, kuidas poni seljas ratsutada. Ilm oli paraku jahe.


Eesti poiss ja tüdruk demonstreerivad, kuidas ratsutati umbes 100 aastat tagasi. Foto: MAARJA KAIVKoht on kuulus, sest eesti keelt kuuldakse Kornetis iga päev. Kohal olid külalised Tartust, Valgast, Võrust, Varstust, Missost, Haanjast ja mujalt. Kohale oli sõitnud ka Läti VTV, kes üritust filmis ja raporteeris.


Nagu sellistel puhkudel kombeks, algas pidu rongkäiguga. Foto: MAARJA KAIVPäev nõudis suurt organiseerimist, kuna valitses mitmekeelsus – lisaks läti ja eesti keelele räägiti seal ka vene ja inglise keelt. Kohalik mees Kalev ütles ajakirjanikule, et eesti keelt õpitakse seal küll. Tema ise annab eesti keele tunde ärimeestele.


Inimestele meeldib väga Kornetis elada. Eestikeelseid etendusi antakse palju. Oma külateatriga sõidetakse mööda Eestit ringi. Väike Eesti tüdruk ponil. Foto: MAARJA KAIVPeale eestlaste päeva toimub külas muidki üritusi. Eestlaste päev on traditsiooniks saanud, sest seda on ju korraldatud juba alates 2006. aastast. Iga aasta on erinev, sest otsitakse midagi uut. Pidu aga kestab nii kaua, kuni pill mängib.

20 PÄEVA ENIMLOETUD