Menu

.      

Suvel kiirendavad mootorsaanid murul

Nii võis kümmekond aastat tagasi näha saane kihutamas Tallinnas Mustamäe korrusmajade vahel. Foto: ERAKOGUVÕISTLUS • Kui mõni nädal tagasi oli veel lahtine, kas Munamäe motokrossi 50. juubeliürituse raames mootorsaane Koreli oja kõrval kihutamas näeb, siis nüüd on ettevõtmine kindel.


Piiride murdmine


„Linnavalitsuse ja keskkonnainspektsiooni luba on olemas,” ütleb motopeo peakorraldaja Ülo Raudsepp rahulolevalt ning lisab, et seetõttu tuleb eelpäev shownumbrite poolest täiuslik. Kahtlemata on enamik meist harjunud mootorsaane nägema talvel lume peal, kus tegelikult nende õige koht ongi, kuid piire murda ja midagi teistmoodi teha on ka huvitav, arvab Raudsepp.


Tulevane mootorsaanide rada mõned päevad tagasi.   Foto: LENNART RUUDAEesti mõistes ebatavalisele võistlusele antakse start Võru linnas Kagukeskuse juures olevate kaskede alt. „See hakkab välja nägema paariskiirendusena, kus kaks mootorsaani sõidavad kõrvuti 40-50 km/h Maxima toidupoe suunas,” täpsustab Ülo. Distantsi pikkus on ligikaudu 100 meetrit.


Mootorkelkude võistlustele Võrru on oodata umbes kümmet Eesti saanisportlast. Peakorraldaja Raudsepp tunnistab, et saanimehed kutsuti kohale mõttega, et nad saaksid reklaamida oma spordiala, mis Eestis just väga tavapärane pole. „Aga ka pulli peab saama,” lisab mees, vihjates murukiirendusele kui rohkem meelelahutuslikule tõmbenumbrile.


Kogemus olemas


Mootorsaanidega murul võidu tuiskamine on võrdlemisi populaarne Ameerikas, kus peetakse ka palju sellelaadseid võistlusi. Samas pole Raudsepal Munamäe juubelikrossi raames korraldatav kiirendus sugugi mitte esimene sellelaadne ettevõtmine. „Tegime sama asja üle kümne aasta tagasi veel Mustamäel, aga ka Vastseliina laadal, kus Võrumaa vallavanemad talvemasinaid suvekuumuses proovisid,” toob peakorraldaja näiteid eelnevatest kordadest.


Minu ettevaatliku küsimuse peale, et kas muru selline asi ei kahjusta, vastab mees eitavalt.
„Asi on küll mõnevõrra riskantne oma uudsuse tõttu, kuid karta ei tohi, sest kogemus on juba olemas,” lausub Raudsepp viimaks ja kutsub kõiki pealtvaatajaid, kes eraldatakse kiirendusradadest lintide abiga, 17. augusti õhtul umbes kell 20.30 algavale kelgupeole.

20 PÄEVA ENIMLOETUD