Hinsa küla kaevulugu läheb edasi: veeproov oli puhas, aga reoveekaev sama veesoone peal

Vastseliina valla Savi talu peremees Jack Auere oma talu hoovis, taustal on näha talle pettumuse valmistanud kaev.  	  Foto: INNO TÄHISMAAKAEVUSAAGA • Võrumaa Teataja kirjutas kaks nädalat tagasi kaevuehitamise loost Hinsa külas Vastseliina vallas, kus Rõuge ettevõtja Olev Toots oli korraldanud Savi talule ekskavaatoriga sellise joogiveokaevu kaevamise, kust töö tellija väitel tuli sita järele haisvat vett.


Töö teostaja Olev Toots käis, nagu lubatud, ise kaevu juures kohal ja võttis proovid, lasi teha analüüsid ning möödunud nädalal tõi need Võrumaa Teataja toimetusse näha. Proovide järgi olid reoveele viitavate enterokokkide ja coli-bakterite näidud nullis. Ammooniumi näitaja oli 0,14 mg liitri kohta, mis jääb alla lubatud piirsisaldusele 0,50 mg/l. Raua sisaldus oli samas 2100 µg liitri kohta, mis ületab ligi kümnekordselt piirsisaldust 200 µg/l. Vee karedus on analüüsi tulemuste järgi 4,2 mmol.


Kehva kvaliteediga vesi oli talu õuel ka varem


„Loomulikult!” ütles kaevumeister Olev Toots vastuseks küsimusele, kas analüüsid näitavad, et kõik on veega korras. Tema sõnul näitavad analüüsid, et reovett pole. Vee karedus tuleneb aga suurest rauasisaldusest.


„Rauda ei saa muuta,” ütles Toots analüüsi tulemusi kommenteerides, seetõttu ei saa tema väitel öelda, et vesi on pask.

Comments  
  +2
Olen lasknud ka kaks kaevu Ülo Tafenau raketega kaevata kümmekond aastat tagasi ja oh imet kummaski vesi ei haise ja proovid vastasid igati nõuetele!
  +1
... on see, et ka mulle aasta tagasi Tootsi poolt kopaga kaevatud, Ülo Tafenau rõngastega kaev on siiani kõlbmatu veega. Vesi haiseb, on sogane, kollane, peale 3-4 päevast ämbris seismist muutuvad ämbri seinad ja põhi pruuniks, vesi selgeks. Mingit reostuskollet 4 km ulatuses pole, kaev täpselt vana kaevu kohal. Tühjaks pumbanud olen juba 10-12 korda, ei aita. Seega viga rõngastes või kaevamises.
Tervisekaitseamet keeldus uurimast, mis reostuse põhjustaja on; teevad uuringu nende komponentide osas, mida tellija soovib; kuna ma ei tea, mida uurida, olevat kõikide uuringute maksumus ligi 2000€!
Siit moraal: 1. Vältige Tootsi ja Tafenaud! 2. Ärge makske riigimakse, sest Riigi poolt ellu kutsutud Terviseamet Teid hädas ei aita!
  +1
Kui ostad mõne kolhoosiajal ehitatud sealauda lägahoidla lähedale mahajäetud eluaseme siis tuleb arvestada, et seal saad kaasavaraks ka seasita.
  -1
Kui ei meeldi siin elada, mine Soome tagasi naudi elu, ära koorma meid , kergelt said selle kohakese nüüd tuleb ka kulutusi teha.Või joo odavat eesti viina, kaovad lollid luulud peast.
  +3
Ka minul on vesi suure raua sisaldusega,juba 30.a.On filtrid vahele pandud ja vahetan neid iga kuu,pole kellelegi peale kaevata.Jätke Olev rahule.
  +6
Kui vesi sisaldab lupja või rauda....milles kaevumeister süüdi on? Sellisel juhul pannakse filtrid vahele. Meil nt. on lubjane vesi....

 


 

LOE VEEL


 


 


 

  

 

20 PÄEVA ENIMLOETUD