Menu

.      

Luhamaa ja Vaalimaa nagu öö ja päev

Vaalimaa piiriületuskoht Soomes.   Foto: Võrumaa Teataja        PIIRIPUNKT • Euroopa Liidu ja Venemaa vaheline Luhamaa piiriületuspunkt ning analoogne punkt Soome kaguosas Vaalimaal erinevad teineteisest nagu öö ja päev.


Kuigi nii Luhamaad kui Vaalimaad läbivad ööpäevas tuhanded reisijad, on Luhamaa piiriületuskohas reisijatele vaid väike kohvik tolliterminali hoones ja ei midagi muud: ei tanklat ega kauplust. Soomes Vaalimaal on piiripunkti juurde välja ehitatud terve linnak, kus on nii kaubanduskeskused kui eri võimalused ettevõtjatele äri edendamiseks ja kaubavahetuse elavdamiseks.


Kirjad kaubanduskeskuse sissepääsu juures. Foto: Võrumaa TeatajaVaalimaa kaubanduskeskuses asuvad kauplused ja söögikohad. Samas kõrval on Teboili kütusetankla, kus saab tankida kvaliteetset, nii-öelda haisuvaba Soome bensiini. Vajadusel saab pesulas autot pesta ja külastada autokaupade poodi. Kaubanduskeskuses on võimalused raha vahetamiseks, viisade taotlemiseks ja isegi Soomes määratud trahvide tasumiseks. Samas asub infopunkt, kus on võimalik ammutada infot Soome vaatamisväärsuste kohta ja võtta kaasa tasuta brošüüre. Keskuses on rida poode, kust saab soetada Soome suveniire, juveele, rõivaid, jalatseid ja mälestusesemeid.

20 PÄEVA ENIMLOETUD