Menu

.      

Võru võim stagneerub ja kapseldub

Võru linna võimuliit on jõudnud omadega olukorda, kus hakkab nii-öelda järg käest minema. Käib rapsimine, kus isiklikud huvid, osavõtmatus ja suutmatus oma prilliraamidest kaugemale näha, on hakanud kahjustama üldsuse huve.


Eelmisel nädalal tegi linnavolikogu kahetsusväärse otsuse, astudes kõrvale Väimelasse kutsehariduskeskuse juurde planeeritava puidutöötlemise ja mööblitootmise kompetentsikeskuse rajamise projektist. Seda põhjendati asjaoluga, et kuna tegemist olevat riigi huviga Võrumaale selline keskus rajada, siis las riik seda ka rahastab. Väljendades väga üheselt, mis see meisse puutub? Pealegi asub Väimela Võru vallas! Selline suhtumine on Võru linnale hukutav. Kui vaadata seni Eestis rajatud kompetentsikeskuste koostööpartnerite ringi, siis reeglina on seal just partneri(te)ks kohalik(ud) omavalitsus(ed), olgu need siis Rakveres, Kuresaares või mujal. Need omavalitsused mõistavad, et arengusse tuleb investeerida, mitte aga istuda käed rüpes ning targutada, miks riik mitte midagi ei anna ja meid ei toeta. Kes end ise aidata ei taha, seda ei aita ka riik ega jumal!


Paraku on Võru võimuliit võtnud just sellise positsiooni, mis veenab mind, et linnas olev praegune koalitsioon – Reformierakond ning Isamaa ja Res Publica Liit (IRL) – on end tõsiselt ammendanud. Nad on keskendunud üksnes oma positsioonide hoidmisele, soovimata teha koostööd ja vaadata tõsiselt tulevikku. Seda tegevusetust nimetatakse stagnatsiooniks, kapseldumiseks.


Täna asub Võru linnavolikogu oma erakorralisel istungil hääletama väljaastumist Võrumaa Omavalitsuste Liidust. Kas tõesti jälle? Juba kolmandat korda selle organisatsiooni ajaloos! Võru võimupoliitikud demonstreerivad taaskord enda suutmatust koostööd teha. Probleemide korral ei püüta neid lahendada, vaid paugutatakse jonnaka teismelise kombel uksi. Väga piinlik!


Miks peaks Võru linn kuuluma omavalitsuste liitu? Võib küsida ka, miks peaks Saksamaa kuuluma Euroopa Liitu? Kahjuks ei taju Võru võimuladvik linna maakonnakeskusena, vaid kujutab end ette suurlinnana, kes võib endale justkui kõike lubada. Tegelikult vajab Võru linn maakonda – nii nagu vajab maakond oma linna. Suuremal on küll omad õigused, aga on ka kohustused. Võru linn peab olema maakonna vedur, mitte viimane vagun, mida on lihtne lahti haakida. Praegu näib aga, et mõned Reformierakonna ja IRLi inimesed pole suutnud oma tööga hakkama saada, elades oma kibestumist välja viisil, mis kahjustab Võru linna. On, mille üle järele mõelda, daamid ja härrased tänasest koalitsioonist! Edu mõtlemisel!

20 PÄEVA ENIMLOETUD