Menu

.      

Piiri peal liigub jää

Vaatamata jätkuvatele probleemidele piiriületusel seoses kütuseaktsiisi kasseerimisega eraisikutelt sõiduauto kütusepaagis oleva kütuse pealt, on ometi rõõm tõdeda, et jää on hakanud liikuma.


Nagu selgus reedel piiril vestluses tolliametnikega, ei kasutata kütuse maksustamisel enam sihtkohamõistet. Sihtkoha küsimise kütuse maksustamisel oli vaidlustanud õiguskantsler Indrek Teder ning kuigi maksu- ja tolliamet esialgu teatas, et ei pea arvestama õiguskantsleri seisukohtadega, seda siiski tehti. Arvestatud on ka teise õiguskantsleri soovitusega – lubada maksuvabalt tuua kütust neil, kes teevad seda harva, näiteks üks-kaks korda kuus.


Ühelt poolt teeb heameelt, et ametnikud niivõrd kiiresti õiguskantsleri soovitused ellu rakendasid, teiselt poolt tekitab hämmingut, et sellest inimesi ei teavitatud. Ikka ripuvad piiripunkti seinal sildid selle kohta, et kütust on võimalik tuua maksuvabalt sihtkohta jõudmiseks, toomise tihedusest pole juttugi. Ametnikel puuduvad jätkuvalt rinnas sildid, kuigi piiripunktides tollikontrolli eest vastutavad Ants Kutti ja Marika Karton lubasid mõned nädalad tagasi Inara Luigasega kohtumisel siltide olemasolu eest hoolitseda. Lisaks on arusaamatu, miks ametnikud ei ütle jätkuvalt küsimise peale oma nime, kuigi see peaks olema elementaarne. Vägisi jääb mulje, et tolliametnikud ajavad ise piiril mingit segast, hämarat ja valgustkartvat asja, mistõttu tegutsetakse kaebuste välistamiseks anonüümselt. Õigusriigis seda olla ei tohiks.


Piiril kogetust võib järeldada, et ametnikud on arvestanud küll ühe osaga õiguskantsleri soovitustest, aga jätnud tähelepanuta teise, samavõrra olulise osa. Nimelt soovitas õiguskantsler Indrek Teder tolliametnikele lisaks muule ka järgmist: järgida piiril tehtavas tollikontrollis hea halduse tava ning õiguspärasuse põhimõtet, sealjuures suhelda inimestega viisakalt ja mitte viivitada tollikontrolli läbiviimisel.

LOE VEEL

20 PÄEVA ENIMLOETUD