Menu

.      

Kinnisvarabuumi heausksed ohvrid

Võrus Lille 15 asuva kortermaja keskmise osa korterite heausksed ostjad on Eestis kümmekond aastat tagasi alanud kinnisvarabuumi järjekordsed ohvrid. Kinnisvara kiire hinnatõus ahvatles ettevõtjaid üha kiiremini pindu müüma, seejuures jäid aga tähelepanuta paljud üksikasjad, mis hakkasid alles hiljem välja tulema.


Võrumaal tabas kinnisvarabuum kõige valusamalt just Võru linna ja selle ümber asuvat Võru valda, kus hinnad kõige kiiremini tõusid ning oodatav kasu oli kõige suurem. Võrumaa Teataja on kirjutanud perekond Helle ja Ants Kõivu kolgatateest seoses suvila kõrval asuva krundi erastamisega, kus naaber tahtis nende nina alt maa võileivahinnaga ära osta. Leht kirjutas möödunud aastal õnnetutest suvilaomanikest Võru vallas Meegomäel, kus ilma neilt luba küsimata kerkisid uusarendused otse aia taha. Seejuures läksid eraomandusse metsarajad, kus inimesed olid aastakümneid harjunud bussi peale jalutama või metsajooksu tegema.


Kinnisvarabuumi ajal tehtud kiirete ja räpakate otsuste tagajärjed häirivad inimesi veel aastakümneid. Nii on Võrus Lille 15 kortermajas kestnud vaidlused peaaegu kümme aastat ja neil ei näi lõppu tulevat. Arendaja lohaka tegevuse tõttu puudus uute korterite ostjatel võimalus oma korterist kontrollida keskkütte, vee ja elektri reguleerimist. Polnud siis ime, et krõbeda külmaga radiaatorid lõhki külmusid. Kui korteriomanikud lõhkikülmunud radiaatorid seina pealt lahti ühendasid, selgus, et see on ebaseaduslik tegevus.


Lille 15 korterijama võib kokku võtta vana tuntud tõega: usalda, aga kontrolli. Nagu selgub, ei saa tänases Eestis ilma kontrollimata usaldada isegi notareid, sest nad võivad olla rumalad või tähelepanematud. Ilma kontrollimata ei või usaldada õigussüsteemi, linnavalitsuse ametnikest rääkimata. Eriti peavad olema ettevaatlikud need, kes aastaid välismaal elanud ja ohutunde kaotanud. Eestis on endiselt pettused väga levinud ja mida suuremad summad mängus, seda tõenäolisem on võimalus petta saada. Kontroll aitab välistada heauskseid ohvreid tulevikus.

LOE VEEL

LOE VEEL

20 PÄEVA ENIMLOETUD