Umbsaares kaotas saeraamil elu 50aastane mees

Koht Umbsaare saeraami transportööri juures, kust leiti esmaspäeval hukkunud töötaja. Pildil on näha rullik ja lint, kuhu töötaja riideidpidi vahele jäi, transportööri kõrval on töötaja kasutuses olnud redeli peal mälestusküünlad.  Foto: INNO TÄHISMAAHUKK • Esmaspäeva õhtupoolikul suri Võru vallas Umbsaares kättpidi saeraami transportööri lindi ja võlli vahele jäänud 50aastane mees.


Teisipäeval oli Kääpa puidufirma OÜ Kapa Puit saeraami juures Umbsaares kurblik meeleolu. Koha juures, kus firma 50aastane töötaja esmaspäeval kättpidi transportööri rulli ja lindi vahele jäi, olid pandud küünlad. Hauaküünlad põlesid sellesama redeli peal, millel oli töötaja esmaspäeva õhtupoolikul pärast tööpäeva lõppu transportööri seadistada üritanud.


Tööinspektsiooni andmetel oli osaühingus Kapa Puit töötanud 50aastane mees jäänud üksinda tööle edasi, kui tema kolleegid pärastlõunal lahkusid. Mees käivitas transportööri, mis oli mõeldud saematerjali teisaldamiseks. Saeraami juhataja leidis hukkunud mehe umbes tund aega pärast kolleegide lahkumist ja kutsus välja päästeameti.


„Mehe riided jäid liikuva transportööri lindi ja võlli vahele ning vedasid ta kaasa, põhjustades surma. Kuna ta oli seal üksinda, ei saanud keegi ka masinat välja lülitada, et teda päästa,” selgitas juhtumit uuriv tööinspektsiooni tööinspektor-uurija Kalmer Kärblane.


OÜ Kapa Puit töötajate väitel oli õnnetuses hukkunud mees staažikas töötaja, järgmisel aastal oleks tal täitunud samas ametis 20 aastat. Mees alkoholi ei tarvitanud ja oli väga usin töötaja. Ajal, kui kolleegid juba koju läksid, läks mees veel järgmiseks päevaks transportööri korrastama, mis talle lõpuks saatuslikuks sai. Mehe jalg oli tõenäoliselt redelikesel vääratanud, mistõttu haaras ta kinni transportöörist, mille lint tema tööriided omakorda ümber võlli kerisid. Suure tõenäosusega lämbus mees, kui transportööri vahele kiilunud jope ta hinge kinni tõmbas.
Umbsaare saekaater tegutseb paarkümmend aastat – alates ajast, mil rootslasest omanik selle asutas. Kümmekond aastat tagasi läks AS Swe Est Wood pankrotti ja pankrotipesast ostis selle üles Kapa Puit.


Tööinspektsiooni töökeskkonna osakonna juhataja Rein Reisberg juhtis seoses õnnetusega tähelepanu, et puidutööstuse ettevõtteid kontrollides on tööinspektorid korduvalt näinud, et masinatelt on eemaldatud valmistaja paigaldatud kaitseseadised. „Võib ju arvata, et kaitseseadisteta saab töötada kiiremini või mugavamalt, aga tegelikult on see ohtlik töötaja tervisele,” märkis Reisberg. „Ilma kaitseseadisteta ei ole välistatud kokkupuuted masina ohtlikult liikuvate osadega, mistõttu võib juhtuda tööõnnetus.”


Möödunud aastal oli 100 000 töötaja kohta arvestatuna töötleva tööstuse harudest kõige õnnetusterohkem just puidutööstus, kus toimus 2006 tööõnnetust. Kolm puidutööstuses töötlejat said möödunud aastal surma. Käesoleval aastal on tööinspektsioonis registreeritud 3365 tööõnnetust, lisaks on täpsustamisel 228 õnnetuse asjaolud. Surmaga lõppenud tööõnnetusi on registreeritud 13, lisaks on täpsustamisel kolme surmaga lõppenud õnnetuse asjaolud.

Comments  
  +7
Sügav kaastunne

 


 

LOE VEEL


 


 


 

  

 

20 PÄEVA ENIMLOETUD