Menu

.      

Riigikogulane vastab viirushaiguste ja nende vältimise kohta

Foto: WikipediaKÜSIMUS–VASTUS • Viimase kuu aja jooksul on Eestit tabanud viirushaiguste laine, mille tõttu on näiteks Võrumaal suur osa inimesi haigestunud ja mis on nõudnud üle Eesti juba inimohvreid. Küsisime seekord Kagu-Eestist valitud Riigikogu liikmetelt nende tervise kohta, uurisime, mida nad arvavad haigena töölkäimise kohta, pärisime, milliseid soovitusi nad oskavad anda terve püsimiseks ja kuidas nad suhtuvad viina raviomadustesse.

Riigikogu liikmetele esitatud küsimused olid järgmised: 1. Eestit on vallutanud viiruste laine, mis on nõudnud juba inimohvreid. Kuidas on lood teie tervisega? Kas olete ise või on teie lähedased sel talvel juba viirushaiguseid põdenud? Kui pikalt haigus kestis ja kas sel oli tüsistusi? 2. Eestis on levinud komme viirushaigustega tööl käia, sest kardetakse tööst ilmajäämist ja ka seepärast, et haigekassa ei kata esimesi haiguspäevi. Mis te sellest kombest arvate, kas olete ise haigena tööl käinud?
3. Milliseid ravimeid viirushaiguste puhul ise tarvitate ja milliseid oskate veel soovitada? 4. Eestis on levinud ütlus, et kui ei ole surmatõbi, siis saab ikka viinast abi. Mis te sellest arvate?

Vastused on toodud vastamise järjekorras.

Tarmo Tamm (Keskerakond): Õnneks on viirushaigused minu perest seni veel mööda läinud ja saame igapäevaseid tegevusi teha. Samas on mu õe pere haigestunud ja seega ei ole viirushaigused minu lähedasi säästnud.

See on tõsi, et paljud inimesed käivad haigetena tööl ja sellega nakatavad ka teisi. Paraku on nad sunnitud seda tegema, sest kartus töökoht ja palk kaotada on ka suur.

Head meetodit, kuidas haigusi vältida, ei tea, aga teinekord võib ka pitsist kangest kraamist tõesti abi olla. Ise olen hakanud viimasel ajal rohkem vitamiinirikkamat toitu sööma ja eriti toorsalateid. Head tervist kõigile!

Meelis Mälberg (Reformierakond): Kahjuks ei läinud viirused meie perest mööda. Kordamööda olid ninad nohused ja kurgud kähedad.

Väga tähtis on kohe esimeste sümptomite ilmnemisel kiire tegutsemine. Olen abi saanud kuumast saunast ja pits kangemat on omal kohal. Ingverist, küüslaugust, sidrunist ja meest saab väga tõhusa segu, mis aitab haigust ennetada ning leevendab, kui haigus on siiski tulnud.

Kõige parem on ikka mitte haigeks jääda. Selleks tasub tervist karastada ja tegeleda tervisespordiga. Samuti peaks viirusteperioodil rahvarohkeid kohti vältima.

Rein Randver (SDE): Mina ei ole käesoleval talvel haige olnud. Ka lähedased ei ole viirushaigusi põdenud.

Olen koos pereliikmetega väga sage väljas viibija. Naudime talvarõõme igal võimalusel. Sööme palju eelmisel suvel varutud aia- ja metsaande. Viinast ei oska abi oodata!

Heimar Lenk (Keskerakond): 1. Õnneks pole sel talvel veel grippi külge saanud. Püüan ikka palju värskes õhus olla ja korralikult käsi pesta. Kui väljast tulen ja enne sööma hakkamist pesen põhjalikult. Ka hommikul tööle jõudes ja õhtul koju tulles.

2. See on üks väga paha komme, kuid eks elu ise seda dikteeri. Kuigi me oma keskfraktsiooniga võitlesime Riigikogus kõvasti selle seaduseparanduse vastu, hääletasid Reformierakond ja IRL ikkagi selle poolt, et kolme esimese haiguspäeva eest inimesele haigusraha ei maksta. Keegi ei taha niigi väikesest palgast loobuda ja nii käiakse ikka ka haigena tööl. Hiljuti oli kusagil statistika, et 80 protsenti külmetushaigetest käivad tõbisena tööl, et rahast mitte loobuda. Kahjuks oleme me tööinimese lausa orjaks muutnud.

3. Vanasti ennetasin ma grippi ja külmetust Caltsexiga, aga nüüd seda head rohtu kahjuks meie ravimite hulgas enam pole. Paracetamol on põhiline, mida kohe püüan sisse võtta, kui külmetust või grippi tunnetan. Ega meil tõhusaid gripiravimeid ju polegi. Ikka need vanad mustasõstra- ja pärnaõietee, ingver, mesi jne. Tuleb ikka mõned päevad ilma haigusrahata voodis rahulikult pikali olla ja organism ise saab tavaliselt haigusega hakkama.

4. Ma pole küll viinavastane, kuid kui ikka tõsiselt haige oled, siis kõlbab viin vaid kompressiks ja pealemäärimiseks, mitte sissevõtmiseks. Võib-olla tõesti aitab vahest ka pits viina higistama ajada, kuid päris ravim ta ikka pole. Viin kõlbab hästi külma väljaajamiseks, eriti pärast tulist sauna, aga grippi otse viinaga ravima hakata küll ei julgeks soovitada. Ma ei saagi päris aru, mille põhjal see vanasõna tekkinud on.

Urmas Klaas (Reformierakond): Olen õnneks terve olnud ja viirused ei ole mind personaalselt kimbutanud. Lähedasi on küll viirused natuke purenud, kuid midagi tõsisemat pole õnneks kaasnenud.

Haigena tööl käia ei tohiks, alati on õigem paar päeva kodus olla, viirus organismist välja uhada ja puhata. Mõistlikud tööandjad ei tee reeglina sellest probleemi, kui nakkusohtlik inimene kodus on. Haigena tööl käies nakatame kolleege ning see on veelgi ohtlikum ja ka kulukam tööandjale.

Viirushaiguse puhul olen tavaliselt palju teed joonud ja lamanud, igal juhul toas olnud. Kui palavik kipub kõrgeks minema, olen joonud gripiteed. Igal juhul tuleb palju juua.

Ühtegi haigust ei soovita ma viinaga ravida. Küll on abi väiksest napsist kuuma teega, kui tunnete, et olete külma saanud.

Ülo Tulik (IRL): 1. Tänan huvi tundmast minu tervise vastu! Minu tervis on hetkel heas korras, aga viirushaiguseid olen ise ja on ka minu lähedased põdenud ning seda ka sellel aastal. Õnneks tüsistusi pole järgnenud.

2. Haigena töölkäimist õigeks ei pea, aga peab tunnistama, et olen seda ka ise vahetevahel teinud.

3. Viirushaiguste puhul olen kasutanud arsti ettekirjutatud ravimeid ja soovitan seda teha ka kõikidel teistel.

4. Vanarahva tarkust tuleb uskuda ja kui seda teha õigel ajal, siis on sellest kindlasti abi.

Ester Tuiksoo (Keskerakond): Põdesin sellel talvel tõesti ühe külmetushaiguse läbi, üsna kiiresti, kolme päevaga. Muidugi on ka lähedased olnud haiged, õnneks ei ole mingisuguseid järelprobleeme tekkinud.

Muidugi ei poolda ma haigena töölkäimist ja ise ei ole ma jaksanud haigena tööle ka minna. Haigena töölkäimise kohta ütlen, et normaalne ülemus hindab töötaja täisväärtuslikku panust oma igapäevasesse töösse. Haige inimese panus on tagasihoidlik ka tööülesannetesse ja see ju paistab välja. Haige töötaja paraneb ikka kiiremini rahulikus keskkonnas, mitte vägisi pingutades tööd teha. Haigushüvitise teemal vastavad ilmselt koalitsiooni saadikud paremini, meie selle muudatusega kindlasti nõus ei olnud.

Ravimite ja ravimismeetodite osas on inimesed muidugi erinevad, külmetushaiguste puhul aitavad minu paranemisele kõige paremini kaasa kodusoo pealt korjatud või ka ostetud naturaalsed jõhvikad ning nendest valmistatud jook. Tarvitan ka üsna palju suvel keldrisse ning sügavkülma pandud koduaia marju ja hoidiseid. Eks nendes on ka vajalikud vitamiinid ja kodukoha energia, mis tugevdavad immuunsust.

Raskemate juhtumite puhul usaldan ka apteegist saada olevaid üldtuntud ravimeid.

Viinaga ravimise kohta mul kogemused puuduvad.

Soovin kõigile tugevat tervist!

Kalvi Kõva (SDE): Hommikune võimlemine, läbitud suusakilomeetrid, kuum saun ja karastav jääauk ning küüslauk ja hädapärast pits riigiviina on haigused minust juba aastaid eemal hoidnud. Lapsed aga ei ole pääsenud ka sellel aastal tatisest ninast ja painavast viirushaigusest. Sellest oli elurütm häiritud nii kodus kui ka koolis, rääkimata „Koolitantsu” kava harjutavast võimlemisrühmast. Nüüd on õnneks kõik terved.

Kõigele vaatamata on mõistlik ja vajalik haigena kodus linade vahel püsida, vastasel juhul olete ohtlik nii endale kui ka kaaslastele.

2009. aastal vastu võetud ravikindlustuse seaduse muudatus soodustab tõesti haigena tööle minemist, kuna esimest kolme haigusepäeva ei tasustata.

Priit Sibul (IRL): Haigused ja hädad käivad ikka mööda inimesi, mitte mööda kivisid ja kändusid. Jaanuari lõpus ja veebruari esimestel päevadel olin minagi viirusega hädas. See hoog kestis nädala. Esimestel päevadel oli mul mitmeid kohtumisi, järgmistel päevadel jätsin need ära, et teisi mitte nakatada. On olnud ka varem, et edasilükkamatute asjadega tuleb tegeleda, aga siis olen püüdnud võimalikult vähe inimestega kohtuda, et viirust mitte edasi anda. See on üsna halb komme, millest püüan ise loobuda ja soovitan seda ka teistel teha.

Loomulikult võib olla haigena töölkäimise üheks põhjuseks töötasu kaotus või koguni hirm tööst ilma jääda. Aga loodan, et inimesed mõistavad ja oskavad end hoida, sest kui haiguse tõttu kaob töövõime, siis on tulevik veelgi keerulisem.

Mina olen väga halb tablettide tarbija ja püüan lihtsamate vahenditega hakkama saada: juua palju teed, tarbida mett ning küüslauku. Kui kõike õiges koguses tarbida, siis võib tervise tagasi saada küll. Ka viinast võib abi olla. Aga selle puhulgi on tingimus rangelt sama: kogused peavad olema õiged.

Üht head nippi julgen ka teistele soovitada: kui tunned haigusnähtusid, siis peenesta küüslauguküüs, lisa sellele teelusikatäis mett ja vala peale pits viina, sega siis kõik läbi, võta sisse ning mine sooja teki alla.

Inara Luigas (MTÜ Demokraadid) ei vastanud.
Valdo Randpere (Reformierakond) ei vastanud.

LOE VEEL

20 PÄEVA ENIMLOETUD