Menu

.      

Riigikogulane vastab Mart Laari nimetamise kohta keskpanga nõukogu esimeheks

Foto: WikipediaKÜSIMUS–VASTUS • President tegi ettepaneku ja Riigikogu nimetas teisipäeval salajasel hääletusel 46 poolthäälega tipp-poliitiku Mart Laari keskpanga nõukogu esimeheks. Kuivõrd teema leidis laiemat diskussiooni, küsisime Kagu-Eestist valitud saadikutelt, mida nemad arvavad Mart Laari Eesti Panga nõukogu esimeheks nimetamise kohta. Küsimused neile olid järgmised: 1. Vabariigi president tegi ettepaneku nimetada Eesti Panga uueks nõukogu esimeheks Mart Laar. Kas Mart Laar on sellele ametikohale sobilik ja miks? 2. Kui te ei toeta keskpanga nõukogu esimehe kohal Mart Laari, siis kes on teie eelistus ja miks?

Vastused on toodud vastamise järjekorras.

Meelis Mälberg (Reformierakond): Minu arvates on Mart Laar Eesti Panga nõukogu esimehe kohale tugev kandidaat. Nõukogu esimehe roll ei ole tegeleda panga igapäevase juhtimisega. Eesti on eurotsooni liige ja Eesti Panga eestkõnelejana peab ta Euroopas kaitsma Eesti huve. Mart Laar saab tänu oma kogemustele ja tutvustele sellega kindlasti väga hästi hakkama. Ta on persoon, kellega arvestatakse kodumaal ja mujal maailmas.

Heimar Lenk (Keskerakond): 1. Minu meelest Mart Laar pole sellele kohale õige valik. Lubas ju president Ilves nimetada Eesti Panga nõukogu esimeheks vaid  apoliitilise kandidaadi. IRLi esimees Urmas Reinsalu aga kinnitas, et Laar poliitikast ei lahku ja jätkab tegutsemist IRLi erakonnas. See näitab ülimat ükskõiksust Kadrioru arvamuse ja lubaduste vastu. Näotu tegu, sest algul, kui Laari kandidatuur üles seati, käis jutt tema eemaldumisest aktiivsest poliitikast, nüüd aga partei esimees justkui sööb oma sõnu.

Toompeal sosistatakse, et Laar ise kartvat, et teda võidakse poliitiliselt areenilt hoopis kõrvale lükata, mis aga tema kui erakonna kauaaegse esimehe ja kahekordse peaministri mainega hästi kokku ei sobiks. Nii püütaksegi ekspeaministrit vägisi võimalikult nähtavale kohale sättida. Muidugi püüab IRL Laari isiku kaudu ka riigipanka oma kontrolli all hoida.

Kahjuks Laari haigus töötab tema pangakarjääri vastu. Panganõukogu esimees on väga nähtaval kohal ja riigi huvides võiks seal siiski olla inimene, kellel liikumisega nii suuri probleeme pole.


2. Riigikogu kuluaarides oli kuulda ka lootusest, et Laar ise panganõukogu juhi kohast loobuks. Valik, kes võiks panganõukogu peale Laari juhtida, on lai. Ent tööle hakkab poliitiline valik, sest nii IRL kui Reformierakond tahaks ju riigipanka enda kontrolli all hoida. Esimese raundi Reformierakond Jürgen Ligi kandidatuuri läbi-kukkumisega ju kaotas.

Mina oleksin Mart Laarile hoopis pehmema koha teinud, kus ta ennast ehk ka paremini tunneks. Kas peaministri nõunik või rikka riigifirma Eesti Energia kõrgepalgaline nõunik vm. Kui Laarile taheti hea palgaga kohta teha, siis neid võimalusi oleks ka peale riigipanga nõukogu olnud. Omaette on küsimus, mis paljudel inimestel huulil, et miks poliitik peab raske haiguse puhul kõrget palka edasi saama, kui tavainimene lihtsalt sotsiaaltoetuse peale saadetakse. Meie vilets sotsiaalsüsteem on ju Mart Laari valitsemise aastatel loodud ja ühtemoodi kogu rahvale tehtud. Nüüd näeme, et keegi on ikka võrdsem kui teised. Ka haigena.

Tarmo Tamm (Keskerakond): Olen kindlalt selle vastu, et Mart Laar nimetatakse Eesti Panga nõukogu esimeheks. Meil on nagu kaks Eestit, üks on selline, nagu Rahvakogu seda näeb, ja teine on poliitikute tagatoa kokkulepete Eesti. Seni on välditud tegevpoliitikute esitamist Eesti Panga nõukogu esimeheks, aga nüüd on ka sellest loobutud. Lisaks on Laar lubanud jääda ka tegevpoliitikasse edasi ja siis hakkab panka juhtima IRLi nimeline erakond. Minu arvates on Laari vaja Eesti Panka selleks, et panga minevik on vaja kontrolli alla saada.

Praegu ei valiks kolmandik valijatest ühtegi erakonda, aga selliselt jätkates ei ole vaja imestada, kui neid erakondades pettunuid inimesi on varsti pool valijaskonnast.

Eesti Panga nõukogu esimees peaks olema tugeva majandusliku taustaga ja mitte mingil juhul tegevpoliitik.

Inara Luigas (Demokraadid): Eesti Panga seadus sätestab, et Eesti Panga järelevalveorgan on panga nõukogu, mis koosneb esimehest ja seitsmest liikmest. Eesti Panga nõukogu esimees korraldab nõukogu tegevust, juhatab nõukogu istungeid, kontrollib nõukogu otsuste täitmist, esindab Eesti Panga nõukogu ja vastab talle Eesti Panga nõukogu tegevuse kohta Riigikogus esitatavatele arupärimistele. Praktikas teeb pank koostööd Vabariigi Valitsusega ja annab sellele nõu majanduspoliitilistes küsimustes. Euroopa Keskpank ja liikmesriikide keskpangad, sealhulgas ka Eesti Pank, moodustavad eurosüsteemi ehk euroala keskpankade süsteemi. Eurosüsteemi esmane eesmärk on kaitsta euro väärtust. Paljud ülesanded, õigused ja kohustused on süsteemikesksed ning on suunavad ka Eesti Panga tegemistes.

Demokraatide ühendus kohtus panga nõukogu esimehe kandidaadiga eelmisel nädalal. Ühenduse liikmed kuulasid Mart Laari selgitusi kandideerimise kohta. Kandidaat tegi lühiülevaate tema varasematest kokkupuudetest finantsvaldkondades ja esitas visiooni oma tulevikutööst, rõhutades Eesti Panga suuremat koostöövajadust Riigikoguga. Samas toonitas ta, et just Eesti Pangal lasub kohustus häirekella lüüa palju varem, kui silmapiirile ilmuvad finantsprobleemid, mis võivad paljudele saatuslikeks saada. Selle all pidas ta silmas laenubuumi, millega tuhanded eestlased end sidusid. Nõukogu kandidaat vastas ka teistele esitatud küsimustele.

Isiklikult leian, et sellele kohale oleks pidanud kandideerima tublisid inimesi rohkem kui üks. Eelmisel korral oli kandideerijaid rohkem, seega tundus kogu kandideerimise protsess ausam. Kahjuks jääb praegu tunne, et toimub isiku kohalemääramine, mis tagatubades on kokku lepitud, ja selle teoga astub ka president parema jalaga poliitikasse.

Rein Randver (SDE): Eesti Panga nõukogu juht peaks olema apoliitiline isik. Ka president Toomas Hendrik Ilves on avalikult teada andnud, et esitab kõrgetesse riigiametitesse vaid mittepoliitilisi kandidaate. Samas on Mart Laar öelnud, et tema erakonnast välja ei astu. Selline käitumine tekitab ühiskonnas pingeid.

Urmas Klaas (Reformierakond): See on maailmas üsna levinud praktika, et pankade ja suurte riigiettevõtete (aga ka eraettevõtete) nõukogudesse ja nende esimeesteks kutsutakse ning valitakse väljapaistvaid ühiskonnategelasi. Selles mõttes ei ole Mart Laari nimetamine Eesti Panga nõukogu esimeheks midagi erakordset. Vabariigi President on kinnitanud, et Mart Laari teadmised ja tervis lubavad tal seda ametit pidada ning ma ei näe põhjust Vabariigi Presidendi valikut kritiseerida.

Ester Tuiksoo (Keskerakond): Paneb imestama esmalt Vabariigi Presidendi öeldu, et ta ei soovi põhiseaduslike institutsioonide juhtorganites näha poliitilisi isiksusi, sest nüüd tegi ta ettepaneku just poliitiline isik määrata Eesti Panga nõukogu esimeheks. Selline käitumine jätab mitmed selle nimetamisega tekkinud küsimused vastuseta. Muidugi oleks Mart Laaril olnud võimalus ka keelduda, aga …

Minu arvates oleks olnud väga sobilik, kui sellel ametikohal oleks jätkanud laialdaste juhtimiskogemustega ja finantsalaste teadmistega senine esimees Jaan Männik.

Kalvi Kõva (SDE): 1. Olen veendumusel, et Eesti Panga juhtimine peab olema parteipoliitikast vaba. Seega oleks pidanud Eesti Panga etteotsa valima poliitiliselt sõltumatu isiku. Ka president Ilves andis talvel lubaduse, et pakub kõrgetesse ametitesse mittepoliitilised kandidaadid. Mart Laari esitades kinnitas president, et Laar on tegevpoliitikast taandunud. Tegelikkuses on Laar ise lubanud IRLi edasi jääda ja IRLi esimees Urmas Reinsalu kinnitanud tema jätkuvat seotust poliitikaga. I-le pani punkti mõlema mehe erakonnakaaslane Sven Sester, kes ütles Riigikogu ees, et Laar on IRLi nägu ja IRL Laari nägu. Sel põhjusel ei saanud ma toetada Laari, kes samas on vaieldamatult üks teenekamaid Eesti poliitikuid.

2. Kindlasti oleks keskpanga nõukogu esimehe kohale leidunud mitmeid väärikaid ja kompetentseid, kuid mittepoliitilisi kandidaate.

Ülo Tulik (IRL): 1. Mina ei toetanud presidendi tehtud ettepanekut Mart Laari nimetamiseks Eesti Panga nõukogu esimeheks. Peamine põhjus, miks ma ei toetanud seda ettepanekut, oli minu arusaam Mart Laari tervise kohta. Pingeline töökoormus ei tule hetkel kasuks ega tee tema tervislikku seisundit paremaks, vaid vastupidiselt võib mõjuda pigem negatiivselt. Aluse selliseks arusaamaks andis mulle minu hea sõbraga juhtunud analoogne tervisehäda mitmed aastad tagasi. Tema võttis sõna otseses mõttes aja maha ja pingelise töö asemel tegeles pikka aega tervise taastamisega ning nüüd võin tõdeda, et see oli parim otsus, sest tervis on taastunud ja seeläbi ka võimalik jälle aktiivselt elus osaleda.

2. Teisele küsimusele ei ole otstarbekas enam vastata, kuna valik on tehtud, aga Jaan Männiku tegutsemine selles ametis oli mulle sümpaatne ja mina oleks näinud tema jätkamist selles ametis.

Priit Sibul (IRL): Mina toetasin president Ilvese esitatud Mart Laari kandidatuuri Eesti Panga nõukogu esimehe kohale. Mart Laar on inimene, kellel on väga hea ülevaade Eestis, Euroopas ja maailmas toimuvast ning taju, millised on võimalused ning arusaam, mis on ja mis pole Eestile kasulik. On selge, et kõik otsused ei pruugi meeldida, aga tean, et olen uue panga nõukogu esimehega ühte meelt ja me toetame ranget ja konservatiivset rahapoliitikat. Usun, ja ajalugu kinnitab, et tegu on inimesega, kes suudab teha raskeid ning ebapopulaarseid otsuseid, kui neid peaks vaja minema. See on minu jaoks üks olulisemaid põhjuseid oma toetuse andmisel.

Valdo Randpere (Reformierakond) ei vastanud.

20 PÄEVA ENIMLOETUD