Menu

.      

Eesti ja Austria kvoodimüügist saab seitse linna uue tänavavalgustuse

Valitsus kiitis neljapäevasel istungil heaks riigi 10 943 000 kasutamata saastekvoodi (AAU) müügi Austria riigile, mille eest saavad seitse linna uued energiasäästlikud valgustussüsteemid.

Kokku suunatakse tänavavalgustuse uuendamisse Sihtasutuse Keskkonnainvesteeringute Keskus (KIK) teatel kümneid miljoneid eurosid.

Ühtlasi tehakse soojustorustiku rekonstrueerimistööd 13. kaugküttepiirkonnas ja rekonstrueeritakse 11 katlamaja, teatas valitsuse kommunikatsioonibüroo.

Vastavalt riikidevahelisele lepingule on kokkuleppe maksumus konfidentsiaalne.

Austriaga kokkulepitud tingimuste kohaselt saavad linnade tänavavalgustuse programmis võimaluse osaleda seitse keskmise suurusega linna, mille elanike arv jääb vahemikku 8000–15 000. Nendeks linnadeks on Kuressaare, Valga, Võru, Jõhvi, Haapsalu, Keila ja Paide.

Programmis osalemisel tuleb linnadel katta omafinantseering kümne protsendi ulatuses ning projekti käibemaksu osa. Juhul kui mõni linnadest omafinantseeringu kohustust täita ei suuda või ei täida muid finantseerimisega seotud nõudeid, valitakse programmi ostjaga kokkuleppel uus linn.

Linnade tänavavalgustusprogrammi eesmärgiks on valitsuse teatel luua linnadele tänapäeva parimaid tehnoloogilisi võimalusi kasutades võimalikult kvaliteetne ja säästlik valgustuslahendus. Energiatarve peaks vähenema selle tehtava programmi tulemusel linnades keskmisel 66 protsenti.

Toetusprogrammi kujundamisel prognoosis majandus- ja kommunikatsiooniministeerium, et programmi elluviimisel saavutatakse elektrienergia kokkuhoid ligikaudu viis gigavatt-tundi aastas, mis praeguseid elektrienergia hindu arvestades vastaks säästule umbes mahus pool miljonit eurot aastas.

Investeeringutega viiakse biokütusele üle 11 väikekatlamaja ning rekonstrueeritakse ligi 35 kilomeetrit soojustorustikke. Selle tulemusena suureneb taastuvatest allikate osakaal soojuse tootmisel ning vähenevad soojuse kaod ülekandevõrgustikes ligikaudu 20 gigavatt-tundi aastas.

KIK-i struktuuritoetuste üksuse juhtivkoordinaatori Siim Umbleja sõnul on mõlema programmi laiem eesmärk vähendada fossiilsete kütuste tarbimisest tulenevat süsinikdioksiidi heitmete hulka. Arvutuste kohaselt on kokkuhoid vähemalt 24 000 tonni CO2 aastas.

Eesti on koos antud tehinguga kokku sõlminud 21 kasutamata saastekvoodi kauplemistehingut kogusummas ligi 400 miljonit eurot, mille piires renoveeritakse 480 riigi ja kohaliku omavalitsuse hoonet, sadu korterelamuid ning eramaju, püstitatakse kolm tuuleparki ja kuus koostootmisjaama, renoveeritakse 15 katlamaja ning ligi paarsada kilomeetrit kaugküttetrasse ning antakse sotsiaaltöötajate ja teiste avaliku teenuse osutajate kasutusse 507 elektriautot.

Ühtlasi rajatakse kogu riiki kattev elektriautode laadimisvõrgustik ja toetusskeem elektriautode ostuks, soetatakse maakonnaliinidele 120 keskkonnasäästliku bussi, Tallinna linnale neljanda trammiliini tarvis uued trammid ning teatritele uued lavavalgustussüsteemid ja teatribussid.{jcomments lock}

LOE VEEL

LOE VEEL

20 PÄEVA ENIMLOETUD