Menu

.      

Tänane ühiskond nõuab õpetajatelt väga palju

Toomas Paur, Võru linnavolikogu liigeIgas ametis on vaja teatud loomingulisust ja missioonitunnet. Iseäranis eeldab nende loomuomaduste olemasolu õpetaja elukutse. Pedagoogidest sõltub paljuski see, kui avara silmaringi ning milliste väärtushoiakutega täiskasvanud saavad praegustest lastest ja noortest. Arvestades seda kaasnevad õpetaja tööle kaasinimeste suured ootused ja lootused. Hea õpetaja saab vastutasuks sotsiaalse kiindumuse ja temast peetakse väga lugu.

5. oktoobril tähistakse Eestis õpetajate päeva. 20 aastat tagasi kuulutas UNESCO sama kuupäeva ka maailma õpetajate päevaks. Pedagoogide ametipühaga on alati kaasnenud eriline südamlikkus, rõõm kinkimisest ja tunnustamisest.

Õpetaja töö muutub keerulisemaks aja edasivoolu ja ühiskonna arenguga. Kõikides teadusharudes suureneb faktidepagas, sünnivad uued teooriad ja tõlgendused. Seda kõike tuleb pedagoogil endale selgeks teha ja õpilastele selgitada. Meeles tuleb pidada praktiliselt igal ajal ja igas olukorras kõike, õnneks on asendamatu abiline internet, kuid on ühtlasi ka konkurendiks. Õpilased ammutavad veebimaailmast piisava kiirusega infot. Alati pole aga veel tarvilikku küpsust selle kriitiliseks hindamiseks. Nii on teretulnud, kui õpetaja on õigel ajal kohal uudset teavet kommenteerima ja analüüsima ning ergutab õpilasi selle üle kriitiliselt mõtlema.

Eestimaa õpetajad on läbi aegade oma ülesannetega väärikalt toime tulnud. Seda enam vajame õpetajasõbralikku ühiskonda. Õpetajatele tuleb tagada igati kvaliteetne, edasipürgimist ja ühtlasi enesetaastumist soodustav töökeskkond. Igaühel on omad võimalused selle loomiseks. „Õpetajal ei pruugi alati õigus olla, õpetaja enesetunne pole alati viis pluss, aga niisugust õpetajat, kes lapsele halba tahab, pole olemas,” kirjutab Anneli Ammas Postimehes, arutledes lastevanemate suhtumise üle.

Lugupeetud pedagoogid lasteaedades, koolides, kutseõppeasutustes, kõrgkoolides, huvikoolides, treenerid spordiklubides, samuti kirikuõpetajad, soovin teile suurepärast õpetajate päeva! Ütlen need tänusõnad kunagise koolipoisi ning tänase isa ja vanaisana. Kogu avalikkuselt soovin aga rohkem sõbralikkust õpetajate suhtes.

LOE VEEL

LOE VEEL

20 PÄEVA ENIMLOETUD