Menu

.      

JOKK Meremäel

Praegune president, endine sotsiaaldemokraat Toomas Hendrik Ilves kritiseeris enne ametisse asumist teravalt niinimetatud JOKK-skeeme, nüüd on tema erakonnakaaslane Rein Järvelill korraldanud Meremäel ühe paraja JOKK-jama.

JOKK (tähendus: juriidiliselt on kõik korrektne) skeemid tähendavad seda, et kuigi juriidiliselt on kõik korrektne, pole asi puhtinimlikult aus. JOKK-skeemid on üldjuhul taunitavad, sest ametnikud armastavad nende taha peita oma vigu või tegematajätmisi.

Tegelikkuses juhtus Meremäe suur jama. Valla endine majandusnõunik Urmas Laanemaa oli unustanud rääkida tee-ehituse plaanidest Obinitsa elanikele, kelle hoovidest läbi plaaniti uut valla teed ehitada. Miks Laanemaa selle unustas, pole teada, aga Võrumaa Teataja kirjutas juba poolteist aastat tagasi, kuidas Laanemaa on ametis korraga kahe koha peal: põhikohaga Meremäel majandusnõunik ja lisaks Orava vallas sealse haldusfirma OÜ Orava Teenus juhatuse esimees. Juba siis kirjutas Võrumaa Teataja, et Laanemaal on kahe koha peal istudes raske kõigi ülesannetega toime tulla. Artikkel oli ajendatud asjaolust, et Meremäel oli kummalisel kombel venima jäänud asulate veemajandusprojekt, mis mujal Eestis oli selleks ajaks kas tehtud või oli vähemalt tegemisega juba alustatud. Kahtlusi äratas asjaolu, et ajal, kui Laanemaa ei suutnud majandusnõunikuna Meremäel kuidagi alustada vee- ja kanalisatsiooni ehitamisega, pakkus tema juhitav ettevõte Meremäel aktiivselt fekaaliveo teenust. Ajaleheartikli peale vallavanem Rein Järvelill vabandas Laanemaa ees ja kinnitas, et mees saab kõigega hakkama, kui vaja.

Nüüd tuleb Järvelillel oma sõnu süüa. Selgus, et Laanemaa ei saanud siiski kahel kohal korraga istudes kõigega hakkama. Sisuliselt on majandusnõuniku tegematajätmiste tõttu vallal läinud kaotsi 30 000 eurot, kuna selle raha eest rajatud teed ei saa kasutada. Seda summat oleks saanud kasutada mõne muu teelõigu kordategemiseks, Meremäe vallas on hädasti remonti nõudvaid teelõike küllaga. Kes vallavalitsuse vead kinni maksab?

20 PÄEVA ENIMLOETUD